Tandläkaren – mycket mer än tandlagare

circusartist som balanserar på bräda

När man besöker sin vårdcentral och väntar på att få träffa sin distriktsläkare eller någon annan terapeut, behöver man inte sitta sysslolös. Det svenska väntrummet är ett veritabelt litet trycksaksförråd.

Förutom veckotidningar, resekataloger, reklam för Röda Korset, Nisses Pizza och Gretas Hundpensionat dräller väntrummet även av medicinska trycksaker av typen ”Goda råd till dig som drabbats av mjäll”. Meningen är väl att man ska botanisera bland diagnoserna tills man hittar något lämpligt att läsa.

Sagt och gjort i broschyren

Som tandläkare fastnar min blick på en broschyr om munsår utgiven av ett läkemedelsföretag. Redan på omslaget uppmanas läsaren att ”prata med din läkare och sjuksköterska redan idag, så har du en bra behandling till hands när du får munsår.” Broschyren utlöser ett par funderingar hos mig. Den första är att det ibland kan vara svårt att få tala med någon i sjukvården ”redan idag”. Då är chansen större att man får en snabb tid hos sin tandläkare.

Fundering nummer två är att tandläkarkåren och tandvården är en outnyttjad folkmedicinsk resurs. Fler och fler tandläkare erbjuder visserligen tester för diabetes, högt blodtryck och liknande, men det skulle kunna ske i mycket större omfattning. Min tredje reflektion är att marknadschefen på läkemedelsföretaget i fråga borde känna till att tandvården träffa 80 procent av befolkningen under en tvåårsperiod. Tandläkare, tandsköterskor och tandhygienister ser alltså betydligt fler munnar är vad sjukvården gör.

Balanskonstnär med leendet som insats

Yrkesbeteckningen ”tandläkare” täcker bara en del av vad jag sysslar med. Visst, jag lagar tänder, men gör också en hel del annat; jag korrigerar snedställda tänder så att leendet blir vackert med en attraktiv ”smile line”, jag återställer ett naturligt bett så att spänningshuvudvärk och tandgnisslande (bruxism) försvinner, jag kontrollerar munslemhinnan och läpparna för sår av olika slag och jag ordinerar olika medel och metoder när patienterna så behöver – som till exempel medel mot muntorrhet.

Tandläkare, ja visst! Men ofta även ”balanskonstnär” i betydelsen återskapa en naturligt vacker, välbalanserad och harmonisk mun.
Utan missprydande munsår.

Calle Hagman, tandläkare Varberg och Brämhult.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *