En gång är ingen gång två gånger är en vana

två fingrar som formar V-tecknet

Foto: Ahmed Al-Shukaili/sxc.hu

Nio av tio kan inte borsta tänderna på bästa sätt. Vi gör det mest för att vi lärt oss att vi bör göra det, och för att vi ska känna oss fräscha i munnen – inte så mycket för att förebygga hål i tänderna.

Det är Pia Gabre, forskare vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg, som briserar den bomben, intervjuad i Dagens Nyheter den 12 maj 2012. Visserligen minskar problemet med karies (hål i tänderna) tack vare fluor i tandkrämen, men skulle minska ännu mer om alla accepterade 2-2-2-metoden. Det en enkel regel, lätt att komma ihåg:

  • 2 Borsta tänderna två gånger om dagen – morgon och kväll.
  • 2 Lägg två centimeter tandkräm på tandborsten
  • 2 Borsta tänderna under två minuter

Pia Gabre och kollegor har kartlagt tandborstningsvanorna bland drygt 2 000 svenskar i åldrarna 15 – 80 år. Bäst är kvinnor under 35 år, medan var fjärde tonåring inte borstar tänderna regelbundet. Vanliga fel är att ta för lite tandkrämtandborsten och att snabbt skölja tandkrämen ur munnen efter tandborstningen. Forskarna ser ett samband mellan mammornas utbildning och hur bra deras barn borstar tänderna

På tal om 2, här en klassisk Limerick om den unge mannen som skulle ta ett tåg med avgångstiden 14:02. Läs versen högt, den blir roligare då.

There was a young man from Soho
Who wanted to catch the two-two
But when he came to the gate
They said: ”You must wait.
It’s a minute or two to two-two.”

Calle Hagman, tandläkare Borås och Varberg

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *