En olycka kommer sällan ensam

Ledsen staty

Foto:Michel Meynsbrughen/sxc.hu

Att förlora sina tänder är för många människor ”ett öde värre än döden”.
Parodontit, tandläkarspråk för tandlossning, är en samling av inflammationssjukdomar som leder till en fortgående nedbrytning av benvävnaden runt tänderna. Om tillståndet inte kommer under behandling leder det till tandlossning.

Parodontit orsakas av bakterier som fäster och frodas på tändernas ytor (”plack”), speciellt i områdena under tandköttskanten.

Ett medföljande problem: Dålig andedräkt

Parodontit är i sig själv är illa nog, men eländet stoppar inte där. En färsk forskarrapport från Grekland, som refereras i Tandläkartidningen nr 6/2012, meddelar att dålig andedräkt är nio gånger vanligare vid parodontit.

Nästa möjliga problem: Impotens

I samma nummer av Tandläkartidningen rapporteras en annan undersökning, denna gång från Taiwan som avslöjar att mer än var fjärde man med impotensproblem hade fått diagnosen kronisk parodontit, medan bland en kontrollgrupp gällde detta samband endast färre än var tionde man. Forskarna hade undersökt 195 000 män över 18 år, så det är säkra data.

Förebygga är nyckelordet

Vad göra? Av dessa båda rapporter kan den begåvade läsaren sluta sig till att regelbunden tandvård löser många problem. Parodontit förebyggs dels med regelbundna besök hos tandhygienist och tandläkare, dels om daglig egenvård av munnen – OBS! med både tandborste och något emellan tänderna, typ tandsticka eller mellanrumsborste. Enbart tandborstning räcker inte eftersom plack och tandsten bildas även mellan tänderna.

Munskölj kan, trots att man kan få den uppfattningen av TV-reklamen, inte heller avlägsna plack mellan tänderna. Ovanstående gäller personer som i övrigt är friska. Individer med vissa sjukdomar som diabetes eller genetisk belastning för parodontit kan kräva mera intensiv behandling.

Calle Hagman, tandläkare Varberg och Brämhult

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *