”Skapa” bäddar för bättre tandvård

Fågel som tycks flyga baklänges

En bakåtflygande fågel, eller bara en skröna? Foto: Juha Soininen/sxc.hu

Nyligen upptäckte en grupp ornitologer en märklig fågel i Saharas öken. Det märkliga är att den flyger baklänges. Fågelskådarnas första hypotes var att det udda flygsättet var fågelns sätt att undvika att få sand i ögonen.

Ytterligare forskning har emellertid visat att fågelns stora intresse i livet är att ta reda på var den har varit. Skämt åsido, fågeln har nu landat för gott i Avd. Skrönor. Att jag låter den flaxa i min blogg är för att med humorns hjälp visa på vikten av att registrera var man varit, vad man åstadkommit. Utan historia ingen framtid. Den sanningen gäller oss alla – inte minst mig som kvalitetsfokuserad tandläkare.

”Skapa” registrerar hål i tänderna och tandlossning

Utländska sjukvårdsdelegationer som besöker Sverige är mäkta imponerade av våra kvalitetsregister, ett område där vi är världsbäst. Ett kvalitetsregister innehåller uppgifter om patienternas problem/diagnos, behandlingsåtgärder och behandlingsresultat. Tandläkartidningen nr 7/2012 innehåller en intervju med tandvårdschefen i Värmland Hans Östholm, som är registeransvarig för Svenskt register för karies och parodontit, förkortat Skapa. Skapa innehåller uppgifter om drygt 700 000 patienter varav 200 000 barn, uppgifter som automatiskt överförs till Skapa. Östholm berättar om uppbyggnaden av Skapa som nu är så väl framme att jag som tandläkare år 2013 kommer att kunna jämföra mina behandlingsresultat med riksomfattande data.

Sverige bäst i världen på diagnosregister

Sverige har för närvarande 73 kvalitetsregister plus 27 register under uppbyggnad. Exempel på stora diagnosområden som har register är diabetes, stroke, hjärtsjukdomar och höftproteser. Andra stora register täcker exempelvis grå starr (katarakt) och mödrahälsovård. Dra sitt strå till stacken Min tandvårdande verksamhet och ni, mina kära patienter, bidrar alltså till Skapa. Vi drar vårt strå till stacken – ett världsunikt register, basens för morgondagens förbättrade tandvård, förbättrade material och metoder.

Tala om Skapande Tandvård!

Calle Hagman, tandläkare i Varberg och Brämhult

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *