Låt tandborsten pensioneras i tid

huvud av sliten tandborste

Foto: Francisco Navarro/sxc.hu

 Tidningar älskar att lista saker och ting. Vi känner till ”Tio mest lästa böcker”, ”Tio farligaste städerna”, ”Tio rikaste amerikanarna”.  Nu gäller det listan över  ”Tio farligaste sakerna i ditt hem” . Och frågan är: hamnar din tandborste på den listan?

Veckotidningen TIME har nu börjat lista de tio farligaste sakerna som man kan råka ha hemma, ”10 Dangerous Products You Might Have in Your Home”. Utan att ha läst mer än rubriken gissar jag att det kan röra sig om barnkärror som kan fatta eld, trädgårdsmöbler som man kan nypa sig på och mattor man kan snubbla över.

Inspektera borsten

Tandborsten är en nyttig, ofarlig och billig persedel som, i kombination med fluortandkräm, hjälper dig att hålla munbakterierna i schack. Men tandborsten, precis som korven och leverpastejen, har ett Bäst-före datum. Något datum står visserligen inte stämplat på skaftet; det syns på borsten.

Låt cykelkedjan få den äran

När tandborstens strån börjar skilja sig från varandra i topparna, då är det dags att låta tandborsten gå i pension. När tandborsten nu har kommit in i ålderdomen kan den lämpligen ges en lättare uppgift, efter att ha kämpat mot bakterier och tandsten ett helt liv; göra ren cykelkedjor, rensa avlopp eller liknade. Vill man göra pinan kort kan man låta den gå till sopsorteringen. Vem vet, den kanske återuppstår som tandpetare i ett kommande liv!

El är bäst men manuell duger

En uttjänt tandborste som inte fungerar är en hälsorisk. Unna dig en ung och vital tandborste. Speciellt på sommaren när du bor provisoriskt på landet, är ute och tågluffar eller fotvandrar är det extra viktigt att du känner dig fräsch i munnen. Allra bäst är en el-tandborste, men kräver ju ström och var hittar man den i väglöst land? (Att sätta in en kontaktannons hjälper föga!)

El- eller manuell tandborste – minns 2-2-2 regeln:
Borsta 2 ggr per dag med 2 cm tandkräm i 2 minuter.

Calle Hagman, tandläkare Varberg

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *