Sommarnattens tre leenden och sju sorters midsommarblomster

midsommarfirande i Sverige

Foto:Totte Jonsson

Midsommar är en av de mest förväntansfulla och samtidigt mest mytomspunna högtiderna vi har i Sverige. Unga flickor ska enligt traditionen plocka sju sorters blommor, som de sedan ska lägga under huvudkudden för att i drömmarna få se sin framtida man.

I den välkända En midsommarvisa med text av Einar Molin och musik av Lille Bror Söderlundh, ges exempel på blommor att plocka till midsommar.

Midsommarnatten plockar jag klöver och timotej karibacka och ängsull och blyga förgätmigej blåklockor och violer och sen drömmer jag om dej och då vet jag att du älskar blott mej.

Men det fanns också en betydligt mer prosaisk orsak till att kvinnor gick till byns eller bruksortens midsommarfest halvt gömda bakom en bukett blommor eller med en blomsterkrans virad runt vristen som de lätt kunde föra till ansiktet. Det var för att dölja sina trasiga tänder och sin dåliga andedräkt.

Verkligheten överträffar filmen

I sin filmkomedi Sommarnattens leende talar Ingmar Bergman om sommarnattens tre leenden. Historien utspelar sig f.ö. på den tiden då tandvård var en lyx för ett fåtal. Idag har Sverige kanske världens bästa tandhälsa.

Jag föreslår att vi ägnar Sommarnattens tre leenden åt tre saker att vara extra glada för. Leende ser jag fram mot sillen, nypotatisen och sna … nej förresten, mer tänker jag inte avslöja. Allt ska inte berättas – midsommaren har också en dimension av mystik.

Visst är Sverige fantastiskt – speciellt nu är naturen är som mest generös.

Glad Midsommar Alla!

Calle Hagman, tandläkare Varberg

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *