Den leende talaren har koll på läget

Ron Gutman, entreprenör och inspirationstalare

Så här kan du reducera stress, få mera positiv feedback samt bli tryggare och självsäkrare när du håller tal.

Ron Gutman är en känd amerikansk skribent och retorikexpert, konsult och entreprenör. Han inbjuds regelbundet som talare vid konferenser inom teknik och hälsa. Han har grundat och driver egna företag och är rådgivare åt institutioner inom hälsosektorn. Som ”angel investor” satsar Ron Gutman pengar i nya företag och idéer.

Här ger han några goda råd till dig som ska hålla tal; klinga i glaset och säga några vänliga ord till ett födelsedagsbarn, hålla ett anförande i din förening eller lämna en information på jobbet. Låt det ske med ett leende på läpparna, uppmanar Ron Gutman.

  1. Det första knepet är: Du mår bättre när du ler. Då sänder ditt leende ansikte signaler till din hjärna, som får det lättare att handskas med situationen.
  2. Du ser inte arg eller uttråkad ut. Det gör man lätt när munnen är som ett rakt streck eller när mungiporna pekar nedåt.
  3. Ett leende är bästa sättet att undvika att visa vad du tänker. Leendet som mask är oslagbar – se på målningen av Mona Lisa.
  4. När du ler ökar mottagligheten hos dina lyssnare för vad du har att säga.
  5. Leende tar du dig bättre ut på foton och video. Le när du talar, le när du lyssnar.
  6. Ler du får du mer positiv feedback från lyssnarna. Att le är evolutionärt smittsamt, säger Ron Gutman.
  7. Att le minskar stress när du talar. Leendet minskar blodtrycket och sänker nivåerna av de stressutlösande hormonerna. Därför, säger Ron Gutman, rekommenderar jag de talare som jag coachar att börja le 10 minuter innan de talar.

Det säger sig själv att man får lättare att le och må bra om man har en frisk och vacker mun. Har dina tänder blivit slitna, missfärgade eller på annat sätt tappat sin ursprungliga skönhet, så kan vi hjälpa dig att få tillbaka ett vackert leende.

Välkommen att diskutera estetiska tandvårdsfrågor med mig.

Med hälsningar

Calle Hagman Tandläkare,Varberg

TIPS! Lyssna på Ron Gutman när han ger talartips: 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *