Fem skäl till estetisk-kosmetisk tandvård

Förra året gjorde AACD, American Academy of Cosmetic Dentistry, en enkät bland ett stort antal amerikaner, kvinnor som män, som genomgått en estetisk/ kosmetisk behandling av sina tänder. Vad var orsaken till att ni ville bli förbättra och försköna er mun?

Därför vill vi ha estetisk tandvård

Amerikanska patienters svar

leende kvinna

1. ”Improved appearance”

Önskan om förbättrat utseende.

leende kvinna

2. ”Self esteem”

Behov av ökad självsäkerhet och självkänsla.

kvinna som ler

3. ”Professional success”

Insikten att framgång i karriären kräver en snygg mun.

kvinna leende

4. ”Health”

Behov av hälsa, av en frisk mun och bättre allmänhälsa.

leende kvinna

5. ”Improved relations”

Viljan att förbättra relationer till personer i omgivningen.

Foton:Scott Snyder/sxc.hu

Väl kända svar

Resultatet av enkäten blev ingen överraskning. Om en liknande rundfråga hade gjorts i Sverige skulle svaren sannolikt blivit ungefär desamma. När tandvårdspatienter i USA frågar sina tandläkare hur de kan uppnå ”the most kissable, sexy mouth”, blir svaret:”Make sure you brush and floss everyday to maintain a natural smile!”

 Metoder på lång sikt

Som svensk tandläkare med mångårig utbildning och erfarenhet av estetisk-kosmetisk tandvård kan jag bara hålla med, men skulle vilja komplettera med följande:  Eftersom jag är verksam i Sverige så vill jag betona att vi inte försöker åstadkomma några stela Hollywoodleenden, då vi rekonstruerar slitna och missprydande bett, utan vi gör allt vi kan för att få ett naturligt leende med en riktig funktion i bettet, så det har chans att hålla sig snyggt länge. Sen är det naturligtvis viktigt för att man skall ha en fräsch och attraktiv mun, att man är noga med sin munhygien, för att de vackra tänderna skall hålla sig friska i många år och man slipper en generande andedräkt. Detta kan vi och vår tandhygienist hjälpa till med också.

Calle Hagman, tandläkare, Varberg

Till AACD – American Academy of Cosmetic Dentistry

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *