Plack under lång tid ökar risken att dö i förtid

tunga med cancer

Tunga med s.k lichenförändring. Lichen på tungan kan hejdas till en relativt ringa åkomma. Men den kan också bli obehaglig om den inte behandlas i tid. Det är viktigt att kolla upp sin munhälsa regelbundet. Foto: Calle Hagman

Undersökning från Karolinska Institutet och Helsingfors Universitet visar på ett samband mellan dålig munhygien och ökad risk för cancer och för tidig död.

En grupp forskare har undersökt förekomsten av plack och överlevnad respektive dödsorsaker hos 1 390 personer mellan 30 och 40 år som år 1985 genomgick en tandundersökning. Personerna följdes sedan fram till 2009, alltså under 24 års tid. Resultatet visar att 4,2 procent av deltagarna avlidit vid en medelålder av 60 år för män och 61 år för kvinnor.

Samband fastställt

Det fanns en statistiskt säkerställd skillnad i mängden plack mellan de avlidna och dem som fortfarande lever. Förekomsten av plack var kopplad till nästan 80 procents ökad risk att dö i förtidDödsorsaken bland kvinnor var oftast bröstcancer. Männen dog i ett antal olika cancerformer. Att sköta sin mun, att hålla efter plack, karies, tandblödningar och tandlossning är inte bara viktigt – det är livsviktigt.

Ta 2+2+2-metoden på allvar

Undersökningen från Karolinska Sjukhuset och Helsingfors Universitet visar tydligt att god munhygien inte enbart en fråga för munnen, den påverkar hela kroppen. Med risk för att bli tjatig: Besök tandläkare och tandhygienist regelbundet. Sköt om din mun med daglig tandborstning enligt 2 + 2 + 2-metoden. Har du haft sår i munnen en längre tid – hör omedelbart av dig.

Med hälsningar
Calle Hagman, Tandläkare Varberg

Till undersökningen om plack och cancer.

Till Tandvårdsguiden och
inflammatoriska förändringar i mun.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *