Tandvård och konsten att göra två saker samtidigt

hastighetsmätare

Foto: Craitza & Daniel Tan sxc.hu

Har du tänkt på hur det är när man tänker? Nobelpristagaren i ekonomi Daniel Kahneman skriver i sin bok Thinking, Fast and Slow (Penguin förlag) om två olika sätt att tänka och reagera. Ett sätt, det snabba är autopiloten. Det andra systemet –  det långsamma – tar hand om de nya tankeproblemen.

Det snabba, spontana ”vardags-tänket” kallar han för System 1 och det långsamma logiska som vi tar till när vi har problem eller när vi ska ta ett viktigt beslut benämner han System 2. De båda tankesätt kompletterar och konkurrerar.

Olika tankesystem

Kahneman ger ett exempel: Att promenera är så enkelt att det klarar man av med sitt System 1. När man är ute och går med en vän och frågar Vad är 2 + 2 = ? så kommer svaret direkt utan att promenaden störs. System 1 kan svara på en enkel fråga och samtidigt hålla promenaden igång.

Systemet tar kommandot över systemet

Ställer man däremot frågan Vad är 17 x 24 =? stannar vännen upp, kopplar in sitt System 2 som efter en stund kommer upp med svaret 408. Att promenaden avbryts en kort stund, menar Kahneman, beror på att System 2 för ett ögonblick tar befälet och kopplar ur System 1. All energi koncentreras till den matematiska problemlösningen.

Eftertänksam tandborstning rekommenderas

Tandborstning sker mer eller mindre automatiskt, något som System 1 klarar av. Samtidigt som man borstar tänderna efter frukost kan man fundera på den kommande dagen eller var man ska äta sin lunch – med radion påslagen. Tar System 1 för lätt på tandborstningen? Borde inte System 2 komma in och verkligen hjälpa oss att borsta tänderna på ett rationellt sätt – inte bara håglöst vispa runt med tandborsten under några sekunder?

System 2 med 2-2-2-metoden

Min rekommendation är 2+2+2-metoden: tandborstning 2 gånger per dag under två minuter med 2 cm tandkräm på tandborsten. Jodå, jag vet att det är stressigt på morgnarna. Då blir morgonrengöringen kanske inte så noggrann. Tidsbrist gör att den ofta sker i System 1. Dock får kvällsrengöringen inte ske i System 1 utan måste vara extra noggrann, för att man skall kunna behålla sin tandhälsa. Alltså borsta ordentligt, rensa med tandpetare, mellanrumsborstar och/eller tandtråd, kolla eventuella tandblödningar och kontakta din tandläkare vid eventuella symtom.

Calle Hagman, Tandläkare, Varberg

Om Kahneman på Nobelstiftelsens websida 

Om Kahnemans bok ”Thinking, Fast and Slow”

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *