En kreativ tandläkare

hjärna i box

Foto:Svilen Milev

Ordet kreativ är på modet. Alla förväntas vara kreativa; laga kreativ mat, utföra kreativa jobb och ha en kreativ fritid. Ordet kreativ är överanvänt. Risken är att det blir lika nerslitet som ”stressig” eller ”deppig”.

Går man till Wikipedia finner man dock att ordet kreativitet har en distinkt innebörd. Det är en metod att lösa problem av konstnärlig, politisk, akademisk, kommersiell eller teknisk art.

Vidare – och nu kommer det intressanta – är kreativitet ett resultat av tre funktioner i samverkan: Det handlar för det första om kunskaper inom ett område, för det andra om nytänkande och för det tredje om inre motivation. När dessa tre samverkar är möjligheten till kreativitet som störst.

Jag har gång efter gång i min blogg betonat vikten av fortbildning i mitt yrke. En livslång vidareutbildning kombinerad med klinisk erfarenhet är en förutsättning om man vill hänga med i tandläkaryrket. De tre nyckelorden Kunskaper, Nytänkande och Motivation är en bra sammanfattning av vad mina många kurser gett och ger mig.

Det finns ytterligare en dimension av kreativitet, som ibland glöms bort. Upprepning. Ingen blir sannerligen mästare första dagen på jobbet. Det är ur upprepningen, ur det dagliga praktiserandet, som kreativiteten växer fram och blommar.

Kunskaper, nytänkande, motivation och daglig praktisk övning – jo, de kraven uppfyller jag med råge. Genom att skapa vinnande leenden som innebär positiva förändringar i mina patienters liv ser jag mig som en kreativ tandläkare.

Calle Hagman, tandläkare, Varberg snart Åsa i Kungsbacka kommun.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *