Ett leende kan planeras

FÖRE: En av mina patienter före det dentala ingreppet

EFTER: Ett nytt leende

Man bör ta livet med leende. Vare sig de stora förändringarna i livet är plötsliga och dramatiska. Eller om de är planerade och kontrollerade.

Mot de plötsliga och dramatiska förändringarna kan man inte värja sig. Minnen från tågurspårningen eller villabranden får man leva med resten av livet, ibland söka hjälp för att hantera. Soldater och civilbefolkning som har överlevt krigets vedervärdigheter kan bli psykiskt förstörda för livet. Och tvärtom; man kan ju oförhappandes vinna högsta lotterivinsten eller hitta olja på tomten när man borrar efter vatten. Synd bara att sådant så sällan händer.

Planerade förändringar

Om människan är fri att välja, eller en viljelös figur som bara följer sina impulser och sitt genetiska mönster, därom tvistar studenterna under sena aftnar. Personligen tror jag att man kan – och ska – planera sin utbildning, sin ekonomi, sitt boende och sin semester. Visst, livet går inte alltid som planerat, men att leva helt utan plan är farligt. För som man säger i USA:

”If you don’t know where you are going, you will end up somewhere else.”

Också ett leende kan planeras

Det finns sällsynta hormonella störningar (som akromegali) som förändrar ens utseende så sakta att varken man själv eller ens närmaste, märker av det. Något liknande sker ibland med tänderna. Förändringar i färg, form och positionering har skett så långsamt över tid att man inte noterat att man har en mun som inte längre är attraktiv. Ens omgivningen vill kanske heller inte stöta på om att ”nu är det väl ändå dags för dig att gå till tandläkaren”.

Kommen en bit upp i åren får man tillstå att tiden sätter sina spår. Att man nått mogen ålder får man dock vara tacksam för och acceptera. Att däremot uppleva sina tänder som fula är inte längre försvarligt eller acceptabelt. Nya, säkra metoder och material gör veritabla underverk i händerna på en välutbildad tandläkare. Ett nytt, vinnande leende ”skruvar tillbaka kalendern”, gör dig öppnare och mera benägen att le, skratta och tala utan genans.

Välkommen att kontakta mig!

Calle Hagman Tandläkare Varberg, snart Åsa i Kungsbacka kommun

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *