Leendet ger mest attraktiv lyskraft genom åren

Vad är det som gör oss människor attraktiva? Enligt Kelton – ett oberoende ”fråga-folk-företag” – är det leendet. Kelton har undersökt vad ett representativt urval amerikaner i åldrarna 18 och uppåt anser, på uppdrag av American Academy of Cosmetic Dentistry, världens största sammanslutning av tandläkare och tandtekniker inom estetisk-kosmetisk tandvård.

Gäckar åldrandet

En fråga gällde vilken personlig attraktivitet som allra bäst står emot åldrandet. De tillfrågade ansåg att det som bäst trotsar åren – ”can withstand the test of time” – är leendet. Nära hälften (45 %) av de drygt tusen tillfrågade menade att det är leendet som bäst kan motstå den långa raden av födelsedagar. På andra plats kom ögonen (34 %), därefter kropp (10 %), hår (6 %) och ben (5 %).

Vad är viktigast att investera i?

En annan fråga handlade om villigheten att investera i åtgärder för att dölja olika ålderstecken. Också här kom tänderna högst. Hela 63 % förklarade sig villiga att förbättra sina tänder, betydligt fler än de som är redo att lägga ut pengar på att korrigera sin övervikt (48 %), sitt tunna hår (33 %) eller mörka ringar under ögonen (33 %). Ännu längre ner kommer de som föredrar att ta bort rynkor (31 %) eller synliga vener på benen (28 %).

Sverige

Hur skulle ett antal svenskar svara på dessa och liknande frågor? Troligen likartat, även om jag har en känsla av att synen på kroppsform och övervikt kan variera. Det är inte är lika väl tolererat att leva med fetma i Sverige som ”over there”. Men att leendet spelar en stor roll i människors självuppfattning i såväl USA som Sverige, det är alldeles uppenbart.

Under mina år i yrket har jag sett en kraftig omsvängning i synen på leendet och munhälsan. Idag förstår vi svenskar hur viktigt ett vinnande leende är i umgänget och på jobbet. Ett leende lyser upp. Jag sympatiserar med den flygvärdinna jag såg på en flygplats för en tid sedan. Hon bar en knapp på sitt kavajslag. Texten löd: ”Mitt leende är min makeup”.

Calle Hagman Tandläkare, Varberg

P.S. Läs undersökning från AACD ”Smile May Be Secret To Attractiveness as We Age, AACD Survey Says” D.S.

Foto:By Photo by Chalmers Butterfield/Wikipedia Commons

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *