Tänder med den rätta Vikinga-feelingen

viking med filade tänder

Vikingarna filade sina tänder. Ett bruk vi slutat med, som väl är.

Våra förfäder vikingarna for vida omkring. De grundade Ryssland, slog sig ner i nuvarande Dublin på Irland och i York, som de benämnde Jorvik, i England. Vikingarna har än framställts som råa sällar, än som skickliga förhandlare och handelsmän. Sanningen är väl att de var både – och.

När de återvände hem från sina ”affärsresor” hade de mycket i bagaget; gods och guld men också nya sedvänjor. Bland annat bruket att fila tänderna. Seden att fila eller färga tänderna har man tidigare funnit exempel på i Asien, Amerika och Australien. Det visar sig ha förekommit även i Sverige. Caroline Arcini, antropolog vid Riksantikvarieämbetet trodde först inte att märkena tänder, som hon ofta sett vid utgrävningar, betydde något. Andra forskare antog att det var skador, berättar hon för Forskning och Framsteg.

Filade tänder.Foto:Sveriges Radio

Men efter hand förstod Caroline Arcini att de likartade märkena inte kunde vara någon slump. Hon har undersökt tänderna på 24 unga män från vikingatiden, som alla har 2-3 parallella, horisontella skåror över de övre framtänderna. Förmodligen hade man vax eller fett med någon färg i dessa märken för att de skulle synas. Tandutsmyckningarna kan vara en del i en initiationsrit, men de kan också vara ett slags smink som vikingarna hade för att det ansågs vackert. Det kan också ha haft med status eller grupptillhörighet att göra, menar Caroline Arcini.

Att fila tänderna är sedan länge ute. Vi gör tvärtom allt för att behålla tänderna intakta så länge som möjligt. När mina patienter vill ha en lagning eller korrigering utförd sker det med mini-invasiv teknik, vilket betyder: Så få och lindriga ingrepp i frisk, naturlig tandvävnad som möjligt.

Även i övrigt är dagens tandvård överlägsen. Vi kan numera göra tänderna vackrare genom att bleka dem på ett skonsamt sätt. Vidare kan vi på ett adekvat sätt bygga upp de tänder som slitits ned genom gnissling eller annat slitage och återställa funktion och naturligt, vackert utseende.

Calle Hagman Tandläkare, Varberg, snart Åsa

PS: Engelsmännen är duktiga på att levandegöra sin historia. Lite trist att man måste åka utomlands för att uppleva ett riktigt vikingasamhälle. Tips till Hallands turistchef: Gå in på Jorvik Viking Center hemsida.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *