Acetylsalicylsyra – svår att stava till men använd mot smärta i över 6000 år

vide som man utvinner acetylsalicylsyra ur

Vilket är världens äldsta (i bruk varande) läkemedel? Frågan brukar komma upp när läkemedelshistoriker träffas. Något exakt och definitivt svar går naturligtvis inte att få fram.

Digitalis är en riktig old-timer. Avkok från fingerborgsblomman, som har en hjärtstärkande effekt, lär ha använts i åtskilliga tusen år. De digitalismediciner som svenska hjärtpatienterna får idag innehåller dock syntetiskt digitalis. Sumererna levde mellan Eufrat och Tigris 4 000 f.Kr. Från deras lertavlor med kilskrift vet vi att de använde örter som opievallmo, timjan och lakritsrot. De kände också till acetylsalicylsyra, ASA. Eller bättre uttryckt; de använde blad från salix; pil, sälg och vide som innehåller denna substans, för att lindra smärta. ASA finns receptfritt på apotek som Aspirin, Magnecyl och Treo.

ASA mot cancer

Dagens Medicin nr 50-52/2012 ägnar ett uppslag åt Årets viktigaste forskningsnyheter. På första plats placerar tidningen fetmakirurgins förmåga att eliminera diabetes typ 2. På plats 4 hamnar nyheten att ASA kan komma att användas som skydd mot cancer. Daglig behandling med ASA i lågdos förbygger cancer både på kort och lång sikt, har den brittiske professorn Peter Rothwell funnit. Han publicerade sina fynd i tidskriften Lancet 2012, 379. Resultaten av hans undersökningar pekar på att en del av den goda effekten kan bero på skydd mot bildning av dottersvulster (metastaser).

Inte illa av en 6 000 år gammal värkmedicin att få en nytändning på äldre dar.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *