En leende dag

Foto: Billy Alexander

När på året finns det mest leende? Alltså rent kollektivt, alla på en gång, samlat. Första dagen på semestern? Skolavslutningen? När vi sitter skönt tillbakalutade hemma i TV-soffan och ser på Vasaloppsåkarna?

Min gissning är att vi ler som mest på julafton, från tretiden då Disney-kavalkaden drar igång till dess att sista klappen delats ut och öppnats. Jodå, jag vet att många är ensamma på jul och blir utan klappar, och jag vet och respekterar att alla som bor i Sverige inte firar jul eller ger varandra julgåvor. Men med den reservationen vågar jag ändå tro att den 24 december inte bara slår paketöppningsrekord, utan även är den dag vi ler som mest.

Vi ler på eftermiddagen …

Om det är husvagnssemestern på livsfarliga vägar med det hopfällbara badkaret eller Tjuren Ferdinand som lockar fram flest leenden vågar jag inte spekulera i. Kalle Anka som misslyckad fotograf och upptäcktsresande är också en höjdare. Vem kan väl sitta och sura då?!

… och på kvällen

Både alla de som får klappar och de som ger klappar ler. För varje år ökar julhandeln, och det är framåt kvällen den 24: e – traditionerna varierar – som saker och ting för miljarder och åter miljarder kronor byter ägare. Och även om paketet inte innehöll precis den deckare eller det dataspel man hade önskat sig, så ler man ändå. Det var ju ändå välment. Naturligtvis lockar även god mat och dryck i lagom dosering fram det bästa hos människan – leendet, skrattet, det goda humöret.

Julafton hela året

Att våga le, att våga visa glädje och tacksamhet, att skratta åt Janne Långben som glömmer att det är han som kör, det är en gåva som heter duga. För det är väl egentligen åt våra egna fumligheter vi skrattar. Som vi är när vi har det gott med varandra, så skulle vi vara hela året. Det varma leendet som livshållning, det kan väl vara en bra nyårsföresats.

En God Jul och ett Gott Nytt År
önskar

Calle Hagman Tandläkare
Varberg, snart Åsa.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *