Gör dina tänder dig till Blyger när du borde vara Glader?

blyghet och dåliga tänder
Foto:a2td/sxc.hu

En av de sju dvärgarna i sagan om Snövit lider av ett socialt handikapp, trots att han befinner sig i en välbekant och trygg miljö. Det tänker vi knappast på när vi bänkat oss framför TV: n på julaftons. Vi skrattar gott åt Blygers rodnad och krumbukter. Blyghet eller blygsel är sannerligen inget att skratta åt. Det kan i sina värsta former vara ett svårt socialt trauma.

Nå, Blyger är ändå med i gänget, spelar dragspel och dansar runt. Och han rodnar och ler, men visar han någonsin sina tänder? Är det möjligen där det sitter? Här är inte platsen att psykologisera. Låt mig bara konstatera att blyghet är ett stort problem för många människor. Den blyge vill göra sig så liten som möjligt, hålla sig i bakgrunden och ogillar att få uppmärksamhet.

Blyghetens orsak

Att visa känslor kan vara svårt. Med åren kan blygheten klinga av, men som i fallet Blyger kan den bli en del av personligheten och ett livslångt karaktärsdrag. Blyghet kan ha många orsaker, vara av olika svårighetsgrad och kräva olika former av stöd och terapi. Om huvudorsaken till blyghet har att göra med dina tänder, om snedställda, korta, missfärgade eller rent av frånvarande tänder är orsaken till att du drar dig undan och håller igen dina leenden, finns det lösningar.

Blyg inte ensam om det

Många människor som idag står i rampljuset kan berätta om hur de blivit av med sin sociala skygghet. En tandläkare har inte alla lösningar på den blyges problem, men en frisk och vacker mun kan inte sällan reducera problemet avsevärt, kanske rent av eliminera det.

Välkommen in och diskutera din tandsituation!
Calle Hagman Tandläkare
Varberg, snart Åsa.

Läs mer om Blyger eller ”Bashful” som han heter på engelska

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *