Kosmetisk tandvård med Swedish Academy of Cosmetic Dentistry. Från kylan in i tandvårdens finrum på tio år.

Calle Hagman

År 2002 var vi 14 pionjärer, tandläkare och tandtekniker, som ville se en helt annan estetisk kosmetisk tandvård i Sverige. Vi beslöt att grunda SACD; Swedish Academy of Cosmetic Dentistry, efter modell från USA, där American Academy of Cosmetic Dentistry redan varit igång en tid.

SACD satte från början målet högt: en kosmetisk tandvård som bygger på kunskap, med omutliga kvalitetskrav, som ska genomföras med de bästa material och metoder som finns att tillgå.

I helgen som gick firade vi 10-årsjubileum i Stockholm. Det som då hände var helt unikt. De 14 medlemmarna har nu blivit 314. SACD har blivit en stor och riksomfattande förening som förmedlar kunskaper genom en rullande kursgivning med världens bästa föreläsare. Vi är idag en stark röst i tandvården,

SACD’s kvalitetstänkande vinner mark.

Det andra unika som hände var seminariet Leendets betydelse. Där framträdde följande personer:

  • Professor Björn Klinge, dekanus vid odontologiska fakulteten Malmö högskola.
  • Tandläkare Barbro Berg, en av SACD’ s grundare, föreläsare i estetisk tandvård.
  • Skönhetsexpert Yvonne Ryding, Miss Universum 1984, egen företagare.
  • Tandläkare Lasse Svärd, kvalitetsexpert, regional manager Colosseum Sverige.
  • Tandläkare Hans Sandberg, vice ordförande i Sveriges Tandläkarförbund, universitetsadjunkt Odontologiska institutionen, Karolinska universitetet.
  • Debatten dirigerades skickligt av Katarina Hultling, känd från TV.
tandläkare Calle Hagman expert på kosmetisk tandvård

Jag själv, f.d. Miss Universum Yvonne Ryding och uppmärksammade TV-sportjournalisten Katarina Hultling, efter seminariet Leendets betydelse under jubileumshelgen.

För första gången i svenska tandvårdshistoria debatterade en högskoleprofessor, en skönhetsexpert och tandläkare med olika bakgrund. Alla var rörande överens om att leendet betyder oerhört mycket i en människas liv. Med tanke på den mycket avvaktande – ja, rent av negativa – hållning som högskolevärlden intog när SACD grundades, blev seminariet ett genombrott. Professor Björn Klinge, som själv är positiv till estetisk-kosmetisk tandvård, medgav att högskolornas attityd till detta område håller på att omprövas.

Min förhoppning är att SACD får besök av lärare och forskare från landets högskolor vid SACD’ s nästa kurstillfälle då världens ledande expert på vackra compositfyllningar, tandläkare Newton Fahl från Brasilien, kommer till Stockholm. Det sker den 15 – 16 mars 2013. Newton Fahl lär då ut de bästa och allra senaste teknikerna inom detta svåra område.

Som pionjär och medgrundare blev jag varm om hjärtat när jag såg hur våra ansträngningar att ge Sverige vackrare, friskare och hållbarare leenden nu bär frukt. Jodå, jag och mina kollegor som under åren varit presidenter i SACD blev vederbörligen hyllade.

Calle Hagman Tandläkare
Varberg, snart Åsa

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *