Med blottade halsar – En nervig historia


Foto:Andy Reid/sxc.hu

Det kunde vara titeln på en bloddrypande enaktare på någon teater i Londons Soho, eller varför inte en bok om en vargflocks framfart på ryska tundran. Nej, som tandläkare tänker jag i en annan riktning – vårdande och förebyggande. Halsar betyder i min värld tandhalsar.

”Med blottade halsar. En nervig historia” skulle passa bra som titel på en instruktionsbok om regelbundna besök hos tandläkare och tandhygienister, en bok som betonar vikten av att vårda sina tänder och tandhalsar och att borsta tänderna med försiktighet.

Emaljen, tändernas hårda yttre pansar, har bl.a. till uppgift att skydda tandnerverna. Men skyddet är inte heltäckande. Redan nere vid tandköttskanten tar emaljen slut. Om tandköttet drar sig tillbaka, vilket inte är ovanligt, kan tandens ”nakna” rotyta bli synlig – och nåbar med tandborsten.

Ilningar, isningar, smärta

Utan skydd av tandkött och emalj blir tandnerven känslig för skillnader i temperatur (glass, kall läsk) eller kall inandningsluft; smärta och ilningar uppstår. Borstar man dessutom för hårt, och med en alltför hård borste, på blottlagda tandhalsar kan man förvärra situationen. Om det gör ont att borsta tänderna är risken stor att tandborstningen blir sämre eller upphör helt.
Ilningar och isande känsla i tänderna kan vara besvärande. Välkommen att kontakta mig om dessa och andra tandproblem – så kan du unna dig en glass då och då!

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *