Energidryck, juice och läsk fräter på tänder

energidryck

Foto: JaImE GiL/sxc.hu

I en stort uppslagen artikel i Tandläkartidningen nr 2/2013 varnas för frätskador på unga människors tänder. Sport- och energidryck pekas särskilt ut.

Tandemaljen kan nästan helt försvinna hos unga människor efter intensivt intag av läsk, juice, sport- och energidrycker. Det är två barntandläkare vid specialistkliniken för pedodonti i Karlstad, Britta Sillén och Tita Mensah, som slår larm. Tandvården har nått ut med information om risken för karies (hål i tänderna) på ett framgångsrikt sätt. Däremot är inte allmänheten lika medveten om riskerna för erosioner (frätskador).

– Ett problem är att även många i dagens föräldrageneration dricker mycket läsk, säger Britta Sillén.

Ungdomar bör uppmanas att minska sitt intag av läsk. Om de inte hörsammar detta råd, ska de rekommenderas att skölja munnen med mjölk efter intag av sura drycker och frukter, anser Britta Sillén och Tita Mensah.

Sport och energidrycker är en av många dolda faror mot dina tänder. Jag har tidigare skrivit om det här på Calles Blogg. Efter OS i Sydney år 2000 ökande nämligen tandskadorna i Australien. Och det var sportdryckerna som var boven i dramat.  Många australiensare fick en sådan tränings-kick av OS, men glömde av att sportdrycker är mycket sockerhaltiga. Kanske glömmer man av detta i den anda av fitness och hälsa som råder under själva idrottandet.

Det är viktigt att komma ihåg att du kan återställa ditt leende.  Om din tandemalj håller på att förlora sin naturliga lyster och du misstänker frätskador eller andra orsaker, är du välkommen att diskutera problemet med mig. Det är vårt jobb att ge människor deras leende tillbaka.

Calle Hagman, Tandläkare, Hagmans Tandvård Åsa

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *