Ständigt detta D-vitamin

d-vitamin
Foto: OBMonkey/sxc.hu

Om man inte äter väldigt ensidigt får man normalt i sig den närig och de vitaminer man behöver. Undantaget är D-vitamin.

Den bästa källan till D-vitamin är faktiskt solen. D-vitamin bildas i kroppen när solen lyser på huden. Men Sverige är ett uschligt, mörkt och solfattigt land stora delar av året. Därför är rätt mat viktig för att man ska få i sig tillräckligt av detta viktiga vitamin. Fet fisk, ägg, mejeriprodukter och D-vitaminberikade matfetter är de viktigaste näringskällorna.

Av alla vitaminer är D-vitaminet det mest omskrivna. Orsaken kan vara att man upptäckt att en del sjukdomar, som till exempel prostatacancer och MS, är vanligare i befolkningen ju längre norrut man kommer. Det gäller åtminstone Sverige och USA. Man har då antagit att denna skillnad i sjukdomsförekomst kan förklaras med solfattigt klimat i norr och därmed D-vitaminbrist.

Umeå-forskare; ”Vakna Livsmedelsverket!”

”Stora delar av Sveriges befolkning har sannolikt brist på solskensvitaminet D-vitamin. Detta kan ha allvarliga konsekvenser för folkhälsan, med ökad risk för ms, diabetes och tarmcancer. Det är dags för Livsmedelsverket att agera, skriver Umeåforskarna Jonatan Salzer och Peter Sundström.”

”Den gamla ”sanningen” att en kvart i solen med bara armar och bart ansikte räcker för dagsbehovet av D-vitamin stämmer alltså knappast under större delen av året i Sverige, och definitivt inte om dagsbehovet är större än vad man tidigare ansett. För att vi inte ska få allvarlig brist är därför kosten extra viktig för oss i Norden, men dagens tillskotts- och berikningsnivåer räcker inte.”

Ur SvD 19 nov 2012: ”Brist på D-vitamin kan öka risk att få MS ”

Nyhet! D-vitamin skyddar mot tandköttsblödningar

Tandläkartidningen nummer 3/2013 redovisar ännu en sida av D-vitaminbrist.
Det är en helt ny observation som forskare i USA vid universitetet i Buffalo har gjort. De tittade på blodproverna från 920 kvinnor som deltagit i en tidigare studie. Sedan man analyserat blodnivåerna av vitamin D undersökte man kvinnornas tand- och munstatus. Forskarna fann ingen skillnad i tandhälsa. Däremot hade kvinnor med låga D-vitaminnivåer tandköttsblödningar i större utsträckning. Och omvänt; de kvinnor som hade tillräcklig mängd D-vitamin hade klart bättre tandkött med färre blödningar.

Har du tandköttsblödningar – gå till tandläkaren för regelbunden kontroll av eventuell tandlossningssjukdom. Prevention är bättre än behandling.

Källa: Millen AE, Hovey KM, LaMonte MJ, Swanson M, Andrews CA, Kluczynski MA, Genco RJ, Wakctawski-Wende J. Plasma 25-hydroxyvitamin D concentrations and periodontal disease in postmenopausal women.

J. Periodontal 2012. Doi: 10.1902/jop.2012.120445.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *