Tänder och vår bild av oss själva

tänder
Foto:Victoria Ermolayeva/sxc.hu

En artikel i februarinumret av tidskriften Psychologies Magazine handlar om vår självbild, det vi ser – eller tycker oss se när vi tittar oss i spegeln. Artikeln har rubriken ”How we see ourselves” och är skriven av Emma Cook.

Som ung, berättar en av de intervjuade kvinnorna, var jag så förtvivlad över mitt utseende – en alltför stor hudkostym efter fetmakirurgi – att jag duschade så hett att badrumsspegeln immade igen. På så sätt undgick jag att se hur jag såg ut.

Den bild vi ser/gör av oss själva kan lätt bli allför negativ. Vi förstorar ibland upp våra små skönhetsfel till jätteproblem. Som till exempel tonåringarnas akne, små röda prickar i ansiktet som tonåringen ser som jättestora kratrar.

Och motsatsen: Men åren sker vissa förändringar i vårt utseende så långsamt att varken vi själva eller omgivningen noterar dem.

Våra tänder kan med tiden bli både missfärgade och snedställda. I gamla tider accepterade man detta som en del av åldrandet. Idag finns effektiva metoder att se frisk och ungdomlig ut i munnen. Både vad gäller metoder och material har denna del av tandvården genomgått en revolution.

Som tandläkare måste man vara ansvarsfull. Det har hänt några gånger i yrkeslivet att jag rekommenderat patienter som felaktigt uppfattat sina vackra vita tänder som gula och fula att avstå från blekning eller nya fasader.

Vill du ha en objektiv syn på dina tänder och, om så behövs, ett förslag på ”munnens föryngrig”, är du välkommen för en konsultation.

Calle Hagman Tandläkare, Hagmans Tandvård Åsa

Till Phychologies Magazine

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *