Leendet – den tysta isbrytaren

leende Foto: Alex Bruda

”Lita aldrig på en man med skägg”. ”Lita aldrig på en kvinna eller ett automatvapen”. ”Lita aldrig på en man som inte dricker”. ”Lita aldrig på en kvinna som älskar blues”. Dessa och liknande talesätt är anglo-amerikanska. De kan utlösa skratt på fredagspartyt, men till bedömning av människor duger de inte.

Enligt den amerikanske psykologen professor Albert Mehrabian som blev världskänd när han på 1970-talet publicerade sin forskning om kommunikation, är det inte det talade ordet man ska lita på. Det är lätt att ljuga när man talar. Men kroppsspråket ljuger inte. Så här kom Albert Mehrabian fram till sin numera klassiska formel 7-38-55. Han fann att vi människor kommunicerar på tre sätt i samtal öga-mot-öga:

  • med ord
  • med tonläge och röst
  • med kroppsspråk

Dessa tre sätt skiljer sig i betydelse vad gäller att förmedla budskap:

  • ord står för 7 procent
  • tonläge och röst 38 procent
  • kroppsspråk 55 procent

Av kroppens tysta signaler är leendeleendet det viktigaste när det gäller att ”få pjäsen över rampen”. Det varma och äkta leendet har en smittsamt attraktiv effekt på människor i sällskapet eller auditoriet. 

Motsatsen, stela och konstlade leenden, kan ha en motsatt verkan. De tolkas ofta som tecken på överlägsenhet, osäkerhet eller rent av cynism. Är du nöjd med ditt leende – använd det och förbättra världen! Vill du förbättra ditt leende är du välkommen
att kontakta oss.

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

Tandläkare Calle Hagman
Hagmans Tandvård i Åsa

439 55, Åsa


0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *