Eltandborsten – ”lyxprylen” som vann i längden

Detalj av borstet av elektrisk tandborste

Foto:John Hartley/sxc.hu

”Överklassens njutningsmedel”, ansåg Albert Engströms gubbe Kolingen om tandborsten. Samma attityd mötte eltandborsten när den kom på marknaden. Eltandborsten sågs av många som en onödig lyxpryl, ungefär som champagnevispen och ostronöppnaren. Och visst hade eltandborsten en svår konkurrent att slåss mot. Den vanliga tandborsten är praktisk, billig och oberoende av el. Men den egenskap som gör att eltandborsten vunnit mark är effektiviteten.

"Kolingen" använde aldrig tandborste och absolut inte eltandborste

Medan en traditionell tandborste kan åstadkomma 100 drag per minut, ligger eltandborsten på över 30 000. Det innebär effektivare rengöring och bättre stimulans av tandköttet. Så här säger en av veteranerna i AACD, American Academy of Cosmetic Dentistry, Dr. Kellee Kattleman Stanton: ”Oavsett om man har hål i tänderna eller ej innebär användningen av eltandborste över tid att tandköttsinflammation och tandlossningssjukdom förebyggs.”

Eldriven eller manuell tandborste?

Vad ska man då välja, eldriven eller traditionell tandborste? Svar: Både – och! Men en vanlig tandborste lätt tillgänglig under arbetet eller på resan kan man alltid hålla munhygienen uppe. Eltandborsten brukar vara mera ”stationär”, även om även den är laddningsbar och transportabel. Det har nu kommit en riktigt bra eltandborste som fungerar ”i alla väder” och som utöver vanlig eluppladdning t.o.m. kan laddas i USB-uttaget på datorn om man skulle vilja det. Tandstickor, mellanrumsborstar och tandtråd samt givetvis fluortandkräm hör också till den tandvårdsmedvetnes arsenal.

Kontakta mig för frågor om munhygien, tandköttsblödningar och tandlossning.

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *