Tandköttsblödningar – tidig varningssignal för tandlossning

Tandborste med blodspår

Parodontit, facktermen för tandlossning, är en rad inflammationssjukdomar som påverkar bindväven invid och runt om tänderna. Sjukdomen innebär en pågående nedbrytning av benvävnaden runt tänderna, en destruktion som kan leda till tandlossning och tandförlust om den inte behandlas. Bovarna i dramat är bakterier som fäster på och växer på tändernas ytor (plack), i synnerhet under tandköttskanten.

Inflammationen leder till att ben och bindväv bryts ner; tandfästet försämras.  Munhålan är hemmaplan för cirka 700 bakteriearter, men det är endast elva av dessa som är kända för att orsaka tandlossning. Det har hittills varit dyrt och tidskrävande att ta reda på vilka bakterier som ligger bakom den individuella tandlossningssjukdomen.

Tyskar finner bakterierna

Men nu ska det bli enklare att avslöja bovarna. En grupp tyska forskare vid Fraunhofer Institute for Cell Therapy and Immunology IZI i Leipzig har utvecklat en mobil diagnostisk metod för snabba bakteriologiska besked. På cirka 30 minuter ska i en snar framtid tandläkaren och labbpersonalen med hjälp av Parochip, som metoden kallas, att få ett korrekt bakteriesvar.

Spana efter rött på tandborsten

Att forskningen gör morgondagens tandvård smidigare är glädjande. Men det får inte betyda ”vänta och se”. Åtgärder mot misstänkt eller konstaterad tandlossningssjukdom måste sättas in utan dröjsmål. Ett första symtom på tandlossningssjukdom är tandköttsblödningar vid tandborstning. Tandköttet svullnar och blir blankt, ömt och rött, säkra tecken på tandköttsinflammation, gingivit. Tillståndet gingivit innebär att aggressiva bakterier tagit befälet i munhålan. Munhygienen har misslyckats med att hålla tänderna rena från beläggningar, plack.

Rena tänder läker inflammationen

Oftast kan man få inflammationen att läka ut om man får tänderna rengjorda ordentligt och sedan lär sig att hålla bättre rent på tänderna. Ofta har man inte gjort rent emellan tänderna med tandtråd, tandstickor eller mellanrumstandborstar – något som är mycket viktigt för att hålla sig frisk i munnen. ”Bättre stämma i bäcken än i ån” och ”Ju förr desto bättre” är två goda råd vid misstanke om tandlossningssjukdom. Med andra ord kontakta snarast din tandläkare eller tandhygienist!

Calle Hagman, tandläkare

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *