Cirkustricket där allt hänger på tänderna

tänderna
Foto:Glòria Garcia Falcó/stock.xchng

Elefanter, akrobater, hästar som dansar på bakbenen, busiga hundar, clowner som sprutar vatten – cirkus är spänning, skratt och förundran. Men också disciplin, fokusering och koll på tänderna.

Ett klassiskt nummer är paret högt uppe under cirkuskupolen – han hängande i knäna i en trapets, hon fritt svingande och snurrande under honom – som endast är förbundet med tänderna. De biter hårt om var sin läderkudde sammankopplad med en kedja som tillåter rotation. Livsfarligt, hårresande, beundransvärt! Tala om artister som är på bettet!

Tandlossning

Trapetsnumret förutsätter friska tänder. Numret visar hur starka våra tänder kan vara när de är som friskast. Det inträffar som regel i vår ungdom och medelålder. Tandlossningssjukdom, eller parodontit på tandläkarspråk, är vanligt bland äldre. Nästan halva befolkningen över 50 år har sjukdomen i någon form.

Tandlossning kommer smygande

Tandlossning har ett långsamt förlopp. Sjukdomen börjar med att bakterier samlas i tandköttskanten. Det leder till inflammation och att fickan mellan tanden och tandköttet blir djupare. Då går det inte längre att komma åt bakterierna med tandborsten. Vanligt är att inflammationen sedan sprider sig till hinnan runt tandroten och käkbenet. Det förstör tandens fäste; tanden lossnar till sist. Parodontit beror främst på att man inte rengjort tänderna ordentligt under lång tid. Risken att få parodontit är mycket större om man röker.

Vad göra?

Rådgör med tandläkaren och tandhygienisten. De kan föreslå lämpliga åtgärder och hjälpmedel. Men för ett gott resultat är det viktigt att man själv gör rent sina tänder varje dag. Daglig munhygien kan aldrig ersättas med exempelvis antibakteriella munvatten. Att dessutom sluta röka det bästa man kan göra för att stoppa sjukdomen och för att behandlingen ska ha effekt.

Blöder det när du borstar tänderna?
Kontakta mig innan du börjar jobba som trapetsartist eller om du har några andra problem med dina tänder!

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *