Tänder i dröm och verklighet

calle hagman estetisk tandvård

Foto:Ignacio Leonardi/Rana Majumder-stock.xing

Drömmar och drömtydning är inget en tandläkare ska syssla med. Orsaken till att jag ändå tar upp ämnet är denna: Drömmar om att tappa tänderna är vanliga.

Ska man tro gamle Sigmund Freud, så är drömmen ”kungsvägen till det omedvetna”. Det var så Freud utvecklade psykoanalysen. Han förstod att bakom drömmen finns ett innehåll som kan hjälpa människor till självinsikt och självförståelse.

Sigmund Freud Foto:Wikimedia Commons

Drömmar om förlorade tänder skulle kunna handla om maktlöshet eller oförmågan att bita ifrån i en svår situation. Oavsett vilken tolkning man väljer, visar drömmen hur central vår upplevelse av tändernas betydelse är.

Verkligheten

Nu över till ett område jag är betydligt bättre på: Tänder i verkligheten.

Daglig skötsel av tänderna, ett rökfritt liv och regelbundna besök hos tandläkare och tandhygienist är bästa sättet att hålla tänderna vitala och sig själv ungdomlig. Men det finns ytterligare en hjälp till att bevara sig själv och sin mun frisk: Att hålla sig informerad.

Den tandmedvetna människan följer med – och drar lärdom av – vad som skrivs om munnens och tändernas hälsa. Det kan handla om muntorrhet och hur den kan motverkas, det kan röra sig om frätskador av läsk och syrliga frukter och det kan gälla eltandborstens överlägsenhet över tandborsten.

Vad sedan gäller information om estetisk tandvård kan jag med mycket gott samvete påstå: Den kan jag förmedla!

Välkommen att konsultera mig om blekning, fasader, snedställda eller missfärgade tänder. Efter många år inom estetisk-kosmetisk tandvård kan jag åstadkomma leendet du drömmer om.

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *