Tänderna hos våra tidigaste släktingar var bättre än våra

Våra allra tidigaste förfäder, de som kallas jägare-samlare, hade inga tandborstar, inte heller tandtråd eller munskölj. Men ändå var deras munnar friskare än våra.

– Jägare-samlare hade verkligt goda tänder, säger Alan Cooper, föreståndare vid Australian Center for Ancient DNA (ung. Australiens Center för Forntida DNA) i en intervju med National Public Radio, ett icke-vinstinriktat amerikanskt public service radiobolag.
– Men när våra förfäder övergick till att bli bofasta jordbrukare, ser man en enorm förändring; massiv förekomst av tandköttssjukdomar. Och hål i tänderna börjar dyka upp.
– Tusentals år senare utkämpar vi fortfarande våra krig mot munnens sjukdomar och ofta förlorar vi. Vår förändrade föda är boven i dramat.

Nya forskningsrön

I en studie som publicerades i tidskriften Nature Genetics 45, 2013, har Alan Cooper och hans forskarlag tittat på kalcifierade plack från 34 förhistoriska mänskliga skelett. De fann att i takt med att vår föda förändrades över tid – från kött, grönsaker och nötter till kolhydrater och socker – så ändrades samtidigt sammansättningen av våra munbakterier.

Goda och dåliga bakterier

Alla munbakterier är dock inte av ondo. Faktum är att många av dem hjälper oss genom att skydda oss mot farligare sjukdomsalstrande organismer. Men dessa ”goda bakterier” har under årtusendena tagit allt mer stryk av de sjukdomsalstrande organismerna. Alltsedan industrialismens när tillgången på mjöl och socker ökade har denna process förvärrats.
– Vi har skapat ett ekosystem som har en låg mångfald och som är full av opportunistiska sjukdomsalstrare som vältrar sig i kolhydrater som det nu är fri tillgång på. Överkonsumtion av kolhydrater ligger också bakom diabetes, fetma och hjärt-kärlsjukdomar, menar Alan Cooper.
Det är därför inte förvånande att han vill vrida klockan tillbaka, till en mera stenåldersbetonad kost, utan alla dessa raffinerade kolhydrater.

Gilla läget för tändernas skull

Fram till den dag då allt bröd, all pasta, godis och öl har försvunnit ur vår kost får vi göra det bästa av situationen; äta balanserat, borsta, peta och flossa tänderna samt regelbundet besöka tandläkare och hygienist. Och samtidigt le och inse att solen går upp i morgon även om vi sätter tänderna i ett wienerbröd idag.

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

Referens: Sequencing ancient calcified dental plaque shows changes in oral microbiota with dietary shifts of the Neolithic and Industrial revolutions.
Christina J Adler, Keith Dobney, Laura S Weyrich, John Kaidonis, Alan W Walker, Wolfgang Haak, Corey J A Bradshaw, Grant Townsend, Arkadiusz Sołtysiak, Kurt W Alt, Julian Parkhill & Alan Cooper. Nature Genetics 45, 450–455 (2013) doi:10.1038/ng.2536

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *