St Bartholomew’s Hospital – Nu även med tandvården!

tandvården
Vid nästa Londonbesök, på din promenaden hemåt till hotellet från konstmuseet Tate Modern över Themsen på London Millennium Bridge, ta gärna omvägen om Saint Bartholomew’s Hospital, stanna upp en sekund och ta in historien. Och inse att tandvården vinner i längden.

Saint Bartholomew’s Hospital, Londons och Storbritanniens äldsta sjukhus, grundades 1123 av prästen och hovmannen Rahere (eller Raherius). Sjukhuset ligger fortfarande på den plats där det ursprungligen uppfördes, inte långt från St Paul’s Cathedral i City of London, som är Londons historiska centrum och en egen stad inom Storlondon.

Stort sjukhus för en stor man

Under en pilgrimsresa till Rom blev Rahere sjuk och uppmanades i en uppenbarelse av Sankt Bartolomeus att bygga ett sjukhus. Vid denna tid betydde ”sjukhus” kloster. Åter i England grundade han St Bartholomew’s Hospital och den närbelägna kyrkan St Bartholomew-the-Great, där han ligger begravd.

Rahere dog 1144, mindre än ett sekel efter slaget vid Hastings. Han var en av Kung Henrik I: s favoriter. Kungen var yngste son till Vilhelm Erövraren och Matilda av Flandern.Ett fullt modernt Londonsjukhus i vår tid med rötterna nere i slaget vid Hastings – medge att nackhåren reser sig!

Reformationen

När Henrik VIII reformerade kyrkan gick han illa åt klostren och deras skatter.St Bartholomew utgjorde inget undantag, men kunde trots den hårdhänta brandskattningen fortsätta det sjukvårdande uppdraget som ett provisorium. Lite senare, år 1544 återfick sjukhuset sin status, nu i sekulär regi.

Barts, som sjukhuset kallas till vardags, har stolta traditioner. Här vårdades Henrik VIII för sina ”sorre legges”, kroniska bensår, liksom i sviterna efter ett par allvarliga hjärnskakningar. Och det var på Barts som William Harvey, blodomloppets upptäckare, genomförde sin forskning på hjärt-kärlsystemet, de studier i början av 1600-talet som visade att hjärtat är en pump som cirkulerar blodet i ett slutet system. Tala om medicinsk revolution!

Pott på Barts

Det medicinska universalgeniet Percivall Pott (1714-88), han som författade en ny medicinsk lärobok vartannat eller vart tredje år, verkade som kirurg på Barts. Bland mycket annat beskrev han sambandet mellan sot och svårläkta sår hos Londons sotare, ett tidigt bidrag till läran om cancerns uppkomst.

Under de båda världskrigen tjänade Saint Bartholomew’s Hospital som militärsjukhus och i nutid, nästan 900 år efter sin tillblivelse, är sjuhuset still going strong. Ett par decennier tillbaka bildades St Bartholomew’s and the Royal London School of Medicine and Dentistry. Även tandvården fick till slut vara med. Vid Institutionen för tandvård, en av högskolans sex institutioner, bedrivs sedan 1995 utbildning och forskning inom munhälsa hos vuxna, oral utveckling samt kliniska och diagnostiska vetenskaper.

Det tog nästan 900 år, men till sist erövrade tandvården den ädlaste av örikets vårdinrättningar, juvelen i kronan! Ett erkännande att munnen är en del av kroppen.

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

Källa: Kungliga krämpor och andra medicinhistoriska kåserier av Knut Haeger, utgiven 1962 på Natur och Kultur.

1 svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *