Äldre och visare – men knappast vitare!


Foto:Napoleon Sarony via Wikimedia Commons

”Var dig själv. Alla andra är redan upptagna.” Det menade den ständigt spirituelle, men inte alltid så lycklige irländske författaren Oscar Wilde.

Wilde var den perfekta middagsgästen. Han fick sällskapet att skratta åt sina lustigheter. Också hans litterära verk är fulla av kvickheter: ”När folk håller med mig får jag alltid en känsla av att jag har fel.” Ett annat av hans ofta citerade ord är: ”Erfarenhet är namnet alla ger till sina misstag.” Medan misstagen blir fler, och erfarenhet, visdom, självinsikt och andra goda mänskliga sidor växer med åren, kan man inte alltid göra mycket åt sina fysiska åldersförändringar. Med ett undantag: Tänderna.

vitare tänder

Klicka på bilden för att se fler exempel på slitna tänder som åtgärdats

Med stigande ålder har tänderna en tendens att bli mindre vitare,  mer gulare. När man är ung har mer emalj och mindre av det gulare tandbenet, dentinet. Ju äldre vi blir desto tunnare blir emaljen. Synintrycket blir att man får gulare tänder. Tändernas färg påverkas också av te, kaffe, vin och tobak. Flitigt bruk sätter spår på tänderna.

Men hav tröst! Tänderna kan återfå större skönhet och lyster med tandblekning. När man beslutar sig för att bleka sina tänder gör man klokt i att låta en tandläkare undersöka tänderna. Är emaljen tillräckligt tjock för att klara en blekning? Tandsten måste tas bort och hål måste lagas före blekningen. Gör inga fler misst … erfarenheter. Låt fackmannen sköta din tandblekning.

Har dina tänder inte bara missfärgats med åren utan även slitits eller fått andra ”skavanker” så har vi stor erfarenhet att rätta till sådana fel också, så du får ditt leende tillbaka

Vi skapar leenden för hela livet!

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *