Hur är det med tänderna, Babyboomers och 40-talister?

40-talisterna och tänderna

Människor födda på 1940- eller 50-talet behöver ofta tandvård av årets modell. Den generation som föddes under de ekonomiskt gynnsamma åren efter Andra Världskriget kallas i USA för babyboomers. Här hemma talar vi om 40-talister.

Det är 40-talisterna som växte upp med Hylands Hörna och som nu i pensionsåldern kan välja mellan 25 – 30 kanaler på sin platt-TV. Det är generationen som gick från kulramar, räknestickor och räknesnurror till elektroniska räknare, mobiltelefoner och ”paddor”, från vänstertrafik och fri hastighet till hastighetsbegränsning, bilbälten och krockkuddar.

Lyckoslanten, och Spara & Slösa anslog tonen

Svenskarnas ekonomi, levnadsstandard och livsvillkor förbättrades dramatiskt under mitten och slutet av 1900-talet. Eja, kunde vi köra den tiden i repris! Skoltidningen Lyckoslantens pedagogiska symboler, den överpräktiga Spara och den spendersamma Slösa blev med tiden lite passé. Visst är det bra att ha en sparad slant, men att aldrig unna sig lite guldkant på tillvaron efter ett långt arbetsliv – nej, så hård mot sig själv får man inte vara!

Det estetiska har gått framåt

Skoltandvården för en mansålder sedan i all ära, men idag kan vi mycket bättre. Vi kan föryngra, försköna och förbättra tänderna. En estetiskt välutbildad tandläkare kan återställa ett individuellt utseende och få tillbaka ett generöst leende som bättrar på den personliga självkänslan.

Ensam nollåtta

Sverige är det land som har flest ensamhushåll. Värst är Stockholm, ”världens ensammaste stad” med omkring 60 procent ensamhushåll. Social isolering och ensamhet är en farlig ”sjuka” som kan ha en rad orsaker. Har man en tandsituation som man inte är nöjd med och känner sig generad av, då drar man sig måhända för att ta sociala kontakter.

Tänderna kan göra skillnad

Sitter du hellre hemma och ugglar på grund av tänderna i stället för att gå ut och träffa andra människor? Tror du att en estetiskt utbildad tandläkare kan få dig att le lite oftare, lite varmare och gladare? Då är du välkommen att kontakta mig! 

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *