Komma ur sitt skal och ta sig till tandläkaren

När man promenerar utefter stranden här i Åsa ser man vackra snäckor, en gång bostad för ett litet djur. Också vi människor omger oss med skal, olika tjocka och olika skyddande uppfattningar om oss själva. Vi har alla hört personer på fullaste allvar förklara ”Jag är Gaisare i djupet av mitt hjärta!” Eller om det nu är MFF-are, AIK-are, ÖIS-are  eller något annat.

Behovet att skapa en identitet grundar sig egentligen i vår rädsla för att bli utstötta och marginaliserade. Vi behöver en grupptillhörighetsmarkör för att ingå i en gemenskap, säger psykologerna. I fallet med fotbollsfansen; en grön-svart halsduk, en gul keps eller en tatuering.

Till min tandläkarpraktik kommer människor som kommit ur sina gamla invanda attityder. De säger inte längre ”Lite felställda tänder och några tandluckor får man väl räkna med – jag har ju trots allt passerat de 40!” eller ”Den stora glipan mellan framtänderna, den är en del av min personlighet.”

Nej, deras hållning är ”Jag vill få en frisk och snygg mun som ger mig ökat självförtroende, som gör mig gladare och frimodigare i umgänget med andra människor och som lockar fram den person jag egentligen är.”

Är du på väg att ”ömsa skal” i din syn på dig själv och börjar inse att en välskött mun är en stor tillgång i livet, är du välkommen att kontakta tandläkaren, det vill säga, kontakta mig!

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *