En kyss är mycket mer än en kyss, säger brittisk psykologiprofessor

andräkt
Foto:Franci Strümpfer, istock.xchng

En kyss kan vara mycket. Alltifrån att två parter ömt trycker läpparna mot varandra till att någon svettig, tandlös men lycklig ishockeyspelare pressar sin mun mot en segerbuckla. Kyssar kan ha religiös betydelse, de kan ges av respekt eller vänskap. De kan vara översvallande lyckönskningar eller inledningen till en herdestund.

Lite beroende på kulturen och relationen kan en kyss hamna på läppar, kind, panna eller hand. För vår inre syn kan vi ännu se rödnästa sovjetiska ledare kyssa sina kollegor från DDR och andra Östblocksländer. Ingen diskret kindkyss där, inte. Professor Robin Dunbar vid Oxfords avd. för Experimentell Psykologi säger i en intervju i engelska Daily Express den 11 oktober att ”a kiss is much, much more than a kiss, it seems.”

Ett test för framtida relationer

Dunbar menar att kyssen kan ge två människor besked om de passar ihop, biologiskt, genetiskt och socialt. I en undersökning bland 900 vuxna, publicerad i Archives of Sexual Behaviour and Human Nature, visar det sig att kvinnor lägger större vikt vid kyssandet än män, speciellt inför relationer som kan bli långvariga.

Svaret ligger i kyssen

Kyssen indikerar om relationen har en framtid. Kyssen kan därmed ge svar på frågan: ”Ska jag ge mig djupare in i en relation med denna person?” Apropå kyssar – en förutsättning för en lyckad seglats på erotikens och relationernas ocean är en fräsch andedräkt. Har du dålig andedräkt, är du välkommen att kontakta mig.

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *