På kurs om estetisk tandvård – och livshållning

estetisk tandvård

Dr. Elliot Mechanic från Montreal/Canada, är en veteran och ett världsnamn inom estetisk tandvård. Han var den förste i världen att sätta in porslinsfasader på en ung kvinna – fasader som fortfarande fungerar och som patienten trivs med. Med tiden har han blivit allt mera av lärare och kursgivare – och globetrotter.

Under septembers sista veckoslut höll Dr. Mechanic en tvådagars kurs i Malmö, i estetisk tandvård, i regi av SACD, Swedish Academy of Cosmetic Dentistry, sällskapet jag en gång var med att grunda. Det var en mycket givande fortbildning. Dels fick man en systematisk genomgång hur man behandlar mycket komplicerade bett-rekonstruktioner, vilket jag också gör ganska mycket. Dr. Mechanic har dock en betydligt större erfarenhet av sådana behandlingar. Dels fick vi många praktiska små tips om hur man löser olika problem, liksom på bra material man kan använda under behandlingen.

Hands on men inte mindre ”mekaniskt”

Lördagen ägnades åt praktiska hands-on övningar, också de riktigt givande. Som vanligt lärde man sig också en hel del genom samtal med kollegor, liksom med de företagsrepresentanter som presenterade de senaste materialen och instrumenten. Dr. Elliot Mechanic är en klok människa och en lysande pedagog. Han var mycket lättsam att lyssna på, han skämtade en hel del och framför allt fick han auditoriet att förstå. Han prisade människor som vågar utvecklas i yrket och som inte är rädda för att ge sig på svåra fall. ”Man klarar av mycket mer än man tror sig om”, var hans livshållning.

På frågan vad han vill råda unga tandläkare som tänker sig en framtid i estetisk tandvård, svarade han:
”Man ska inte dra den skiljelinjen – all tandvård är estetisk tandvård!”

Dr. Mechanic menade att tandläkare som aktivt arbetar med estetisk tandvård i själva verket är spjutspetsen i tandvården, ingen isolerad grupp som sysslar med något udda.
”Det är estetisk tandvård som i grunden bidragit till en förbättring och en positiv förändring av all modern tandvård”, betonade han.

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *