Sten i mjölet slet ned Ötzis tänder

tänder

Ni minns väl Ötzi, mumien som låg infrusen i isen i alperna i 5 300 år när han upptäcktes 1991.

En pil hade trängt in i hans kropp och punkterat en pulsåder. Hans död föregicks av strid; på hans dolk hittade blod från fyra olika individer. Han fick namnet Ötzi efter Ötztalalperna i gränstrakterna mellan nuvarande Österrike, Schweiz och Italien, där han påträffades delvis infrusen i isen 3 200 meter över havet.

Intressant för tandläkarnas tidning

När han hittades för tjugo år sedan var Ötzi så välbevarad att man trodde att det var en nyligen förvunnen bergvandrare man hittat.  Tandläkartidningen har åter skrivit om  fallet, denna gång med fokus på tänderna. Ötzis mun var i mycket dåligt skick, skriver tidningen. ”Många tänder var karierade (hade hål), han hade början till parodontit (tandlossning) och tuggytorna var extremt nedslitna. ”

Inte direkt tätt mellan besöken

Tandslitaget beror på att mjölet innehöll mycket stendamm på den tiden. Som tandläkare är jag inte förvånad. För första gången på 5 300 år har en kollega tillåtits undersöka Ötzis mun. Det är på tok för lång tid. Numera kommer våra patienter för stödbehandling så ofta eller sällan som deras tandvårdsbehov påkallar. Är man helt frisk i munnen kan det räcka med vartannat år men har man  problem med tandlossning eller karies måste man komma oftare.

En gång i halvåret kan då vara normalt eller ännu oftare om behovet är påkallat. Om du ännu inte går på regelbundna besök hos mig är du välkommen att kontakta mig för att boka en tid.

Calle Hagman, tandläkare

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *