Gärna vita raka tänder, men inga pianotangenter

raka tänder
Foto: Sanja Gjenero / istock.xchng

Ska tänder se ut som pianotangenter?
– Absolut inte, menar den brittiske tandläkaren och föreläsaren John Besford.

Besford reser världen runt och predikar värdet av vackra och individuella tänder.
– Alla ska inte se likadana ut i munnen! Alla ska inte ha samma vita färg och samma raka tandrad.
John Besford framträder på Odontologiska Riksstämman, tandläkarnas årliga möte, i Stockholm i november. Han porträtteras i DentalMagazinet 5/2013. Egentligen är John Besford sent ute med sitt budskap. Under förra århundradet dominerade amerikainspirerad tandvård. Alla fick ett och samma ”standardleende”, även kallat dollargrin.

Individuella leenden

Men sedan länge har vi som bedriver kvalificerad estetisk-kosmetisk tandvård lämnat den modellen. Idag betonar vi betydelsen av – och har kompetens för att framhäva – det individuella leendet. Det är en trend inte bara i Sverige och Europa, utan faktiskt också i USA. Jag vet, för jag besöker regelbundet utbildningskurser och konferenser i USA.

Det skall inte märkas

Definitionen på ett bra tandläkarjobb, ett återställande av ett individuellt leende är att ”det ska inte märkas att jag varit hos tandläkaren”. Ingen patient lämnar mig med ”pianotangenter” i munnen – men alla med en sång i hjärtat. För ett friskt vackert individuellt leende skänker en stor lyckokänsla och en tillfredställelse med sig själv.

Brådska bygger sällan god tandvård

Och på tal om musik och tänder: Varning för snabba genvägar, alltså erbjudanden om ett vackert leende på kort tid. Gå inte på den Minutvalsen!

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *