Du behöver inte göra rent mellan alla tänder – bara mellan dem du vill behålla

tänder
Ibland tar jag till detta lätt cyniska uttryck för att få över mitt viktiga budskap: Daglig användning av tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar är tillsammans med tandborstning bästa receptet för att hålla rent i munnen.

Det är i mellanrummen, där munbakterier lättast kan angripa tänder, som detta ”hemvärn” ska sättas in.

Ägna gärna en stund åt munnens mellanrum under mellandagarna.

Eller ännu hellre: Gör årets alla dagar till mellandagar!

Go nuts!

Nötter tillhör julen. Aldrig äter vi så mycket nötter som under december. Men det borde vi göra – äta mycket nötter, alltså.

I en uppmärksammad artikel i den medicinska tidskriften New England Journal of Medicine, publicerades nyligen en studie som styrker tidigare observationer om hälsonyttan av att äta nötter.

Undersökningen är jättestor, den omfattar 76 464 kvinnor följda i 30 år och 42 498 män följda i 24 år. Forskarna haft data från sammanlagt över tre miljoner person-år.

Forskarna fann att individer som åt nötter varje dag löpte 20 procents lägre risk att avlida jämfört med dem som aldrig åt nötter. De som åt nötter en gång i veckan hade 11 procents lägre risk att avlida jämfört med dem som aldrig åt nötter.

Sambandet var dosberoende; ju mer nötter, desto lägre risk att dö.

Nötter är nyttigt, men tänk på din tänder – använd nötknäckare!

God fortsättning!

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

>>>Till ett uttdrag av artikeln Association of Nut Consumption with Total and Cause-Specific Mortality i New England Journal of Medicine.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *