Piercing – tänk efter före! Metall i munnen ger stor risk för tandskador

piercing

Foto: Cinezi / stock.xchng

Nykterhetsrörelsen uppstod som en reaktion mot supandet på 1800-talet. Godtemplarna såg brännvinet som viktig orsak till den sociala misär som rådde. Ett standardmått på 1800-talets sup var en jungfru eller jomfru, cirka 8,2 cl. Ett jungfrumått utgjordes av en bleckburk, som snapsen, bleckan, uppmättes i. Materialet i bleckplåt är järn. Därav ta sig en blecka eller ta sig ett järn.

Idag har vi andra slags problem med metall i mun och olämpliga drycker. Som tandläkare önskar jag slippa lägga mig i vad patienterna dricker, men tyvärr har vi ett växande problem med sura drycker som t.ex. Coca-Cola där även den sockerfria varianten fräter på tändernaemaljen skadas och ibland försvinner helt på vissa ytor. (Ungefär som vid ätstörningar eller sura uppstötningar). Man ska inte tro att en dryck är ofarlig bara för att den är sockerfri.

Piercing och andra mekaniska tandskador

Ett annat bekymmer jag vill hissa varningsflagg för är tandskador och infektioner orsakade av metallföremål som är piercade i tungan, läpparna eller kinderna. Det största problemet med piercing är dock inte att man får infektioner i tungan utan att man biter sönder delar av tänderna då kulan råkar komma i vägen då man biter. Många problem hör samman med själva håltagningen. Vet den som gör ingreppet något om hygien? Används sterila instrument? Det kan vara klokt att ställa sig den typen av frågor. Innan! Infektionerna brukar läka snabbt, men det finns faktiskt fall av allmän blodförgiftning rapporterade i facklitteraturen.

Nickel allergi, och ökat salivflöde

Det vi vanligen kallar nickelallergi är en annan risk som speciellt personer som haft eksem ska vara medvetna om. Innan man beslutar att pierca sig i munnen ska man veta att smärta, svullnad, infektion och ökat salivflöde kommer som ett brev på posten. Individer som är infektionskänsliga eller har (haft) allergiska benägenhet bör avstå från piercing. Välkommen att kontakta mig om det uppstått komplikationer orsakade av piercing i munnen – såsom tandskador eller infektioner som inte klingar av.

Ta sig ett järn – Gärna det, men inte som piercing!

piercing

Foto: Bluetown / stock.xchng

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *