Short Time Orthodontics med Inman Aligner

Att inte bruka större vård än nöden kräver, är en gammal känd princip inom all läkekonst. För tänder som hamnat snett gäller samma omhändertagande som för människor i liknande situation: Ge upprättelse och hjälp till en ny start. Vårda, men vårda ”lagom”.

Nyligen gick jag en utbildningskurs i London i regi av Europeiska Sällskapet för Estetisk Tandregleringsbehandling, ESAO, European Society of Aestethic Orthodontics.

ESAO är till för att allmäntandläkare skall bli bättre på att göra mindre tandförflyttningar – obs! ej tandomflyttningar. Metoden, som kallas STO, Short Time Orthodontics, är utvecklad för att korrigera tänderna lite grand, istället för att göra fasader och kronor. Det är en stor fördel att slippa borra på tänderna.

Att vi allmäntandläkare lär oss lite ortodonti är alldeles utmärkt. Det gör att vi flyttar snedställda och trångställda tänder istället för att göra skalfasader, som alltför ofta skedde förr. STO är mer vävnadsbesparande – plus att vi avlastar de hårt arbetsbelastade tandregleringsspecialisterna en del lite enklare fall.

Själv samarbetar jag med en specialist i ortodonti som bedömer och behandlar alla mer komplicerade fall.

Fler och fler av mina kollegor tar till sig den nya tandsubstanssparande tekniken Inman Aligner. Den och andra STO-metoder är mindre synliga än traditionell ”räls”, vilket många uppskattar.

Det är tyvärr så att många patienter tackar nej till en tandreglering som de skulle fått utan kostnad i tonåren därför att de bara erbjuds ”räls”, en behandling patienterna sedan betalar med egna pengar då de ångrar sig i 20-åren. Då kan vi utföra nästan osynlig tandreglering.

Undertecknad var den första tandläkaren utanför Storbritannien som blev fullvärdig medlem i sällskapet ESAO. På fotot ses Tif Qureshi, mannen som lanserat Inman Aligner runt om i hela världen, och jag. Besök gärna www.inmanaligner.com/se/ där metoden beskrivs.

Att ”verka utan att synas” är inte bara familjen Wallenbergs motto.

Det gäller också Inman Aligner.

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

P.S. Läs mer om hur du kan ha nytta av Inman Aligner här på www.callehagman.se . D.S.


0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *