Ishockey – en tandlös sport

Foto:Methuzala/istock.xchng

När två aggressiva ishockeylag drabbar samman – speciellt i OS där nationella känslor svallar – kan man inte kalla sporten tandlös. Blodtörstig är ett bättre ord. Som tandläkare ser jag på ishockey på ett yrkesmässigt sätt. Hastighetsrekordet för en ishockeypuck är 175 km/tim. Behöver jag säga mer?

Idag såg vi de svenska hockeydamerna kämpa tappert mot uppstickarna Schweiz. Detta OS har ju som bekant präglats av ideliga bronsmedaljer för Sverige. Vi trodde vi hade bronset på banken, men schweizarna vet ju som bekant ett och annat om banker. I morgon möter herrarna Finland i semifinalen.

Leendet som avslöjade

Förr i tiden kunde man se om någon var brottare på öronen. Det kan man fortfarande. Man kunde också se att någon spelade hockey på luckorna i tänderna. När Sven Tumba provspelade i NHL 1957, roade han sig att byta alla lagkompisarnas tandproteser. Det skämtet – som förmodligen kostade honom kontraktet – skulle inte går att göra idag. Idag går inget NHL-proffs tandlös. Förbättrad teknik har gjort att ishockeyspelare och andra kan skaffa sig snygga tänder istället för att gå med löständer.

Tandlös inför skadorna

Många ishockey skador är helt onödiga. För några år sedan (2009-10-08) skrev Ehrnberg och Robertsson i Läkartidningen under rubriken Ishockeyspelare slarvar med tandskydd:

”Det är vanligt att ishockeyspelare råkar ut för tand- och käkskador. Trots det avstår många spelare från att använda tandskydd, oftast på grund av praktiska hinder och lättja. Både spelare och ledare behöver därför större kännedom om tandskyddets skadeförebyggande effekt.”

I sin sammanfattning skriver författarna:

  • Galler och tandskydd har en skadeförebyggande effekt.
  • Ett stort antal ishockeyspelare använder aldrig tandskydd.
  • Regler och skadeförebyggande skäl är de viktigaste orsakerna till att spelare använder tandskydd.
  • Praktiska problem, lättja eller slarv gör att spelare inte använder tandskydd.
  • Alla har inte kunskap om och förtroende för tandskyddets skadeförebyggande effekt. En bekymmersfri inställning till skador på tänderna förekommer.
  • Ledarna tycker det är viktigt att spelare använder tandskydd men deras inställning uppfattas inte av spelarna.

Förhoppningsvis har förhållandena bättrats sedan 2009.  Säkerligen följs säkerhetsbestämmelser som allra bäst under ett OS. Men fortfarande får ett antal unga ishockeyspelare och andra sportutövande män och kvinnor uppsöka tandläkare med en lucka i tandraden och i bästa fall en utslagen tand i varmt förvar under tungan eller i handen. En förlorad tand kan alltid ersättas. Men bäst är att köra med originaldelar. Ett liv bakom galler rekommenderas! I alla fall när du spelar ishockey, bandy och andra tandriskabla sporter.

Calle Hagman, tandläkare


0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *