Tandhälsa lättare förutsäga än att tippa OS-framgångar

tandhälsa
Så var det över för den här gången. OS i Sotji avslutades för svensk del med ett silver i ishockey. Sammanlagt gjorde Sverige sitt bästa vinter-OS någonsin med 15 medaljer totalt och plats nr 14 i medaljligan. Fenomenala Norge knep en andraplats med 11 guld, 5 silver och 10 brons.

tandhälsaSpekulationerna var som vanligt legio inför OS. Sportjournalisterna har spått, men oförutsägbara krafter har ibland rått. Förkylningar och en allergimedicin snuvade (!) kanske Sverige på ett par guld. Men ändå – väl kämpat, Sverige!

Så får du garanterat bättre tänder

Om det är svårt att sia om sportsliga framgångar, vågar jag mig på en säkrare prognos för din tandhälsa och därmed ditt allmänna välmående. Följsamhet till tre regler är en säker garanti för framtida friska tänder:

  1. Daglig skötsel av tänderna enligt 2-2-2-metoden. Borsta tänderna 2 gånger om dagen – morgon och kväll med 2 centimeter tandkräm på tandborsten. Borsta tänderna under 2 minuter.
  2. Undvik överdrivet söta, sura och frätande livsmedel (som läsk), liksom småätande hela dagen samt naturligtvis en livsstil (rökning) som hotar tänderna.
  3. Håll fortlöpande kontroll på tänderna genom besök hos tandhygienist och tandläkare som du känner förtroende för.

Amalgam förbjudet

Apropå OS och kampen om ädla metaller – vart tog amalgam vägen, kanske någon frågar sig. Dessbättre är amalgam helt ute som tandlagningsmaterial. Legeringen amalgam bildas vid reaktion mellan kvicksilver och någon metall. Sedan 2009 är det inte tillåtet att använda amalgam i svensk tandvård. Numera gör vi tandfärgade och snyggare fyllningar i composit eller porslin.

Vill du ersätta dina amalgamfyllningar med säkrare och snyggare lagningar är du välkommen att kontakta mig.

Calle Hagman, tandläkare


0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *