Vintergatan – den lysande och den lömska

vintergatan
Foto:Ben Earwicker/istock.xchng

Vintergatan är en galax som kan ses med blotta ögat på natthimlen, som ett diffust ljust band som sträcker sig över hela himlen, genom stjärnbilder som Kusken, Svanen, Cassiopeja och Perseus. Den stora Vintergatan skänker förundran och föder tankar om människans litenhet.

Den lilla vintergatan uppträder så här års och fram till mars-april. Den är isig och lömsk. Ibland döljs blixthalkan under ett täcke av snö. Vintergatan skördar årligen tusentals lårbensbrott, handledsbrott och andra skelettskador. Hjälmlösa cyklister lever farligt. De riskerar allvarliga skallskador på våra isiga vintergator och vägar.

Agera fort!

Det händer även att tänder skadas när man halkar omkull; antingen en kan del av en tand gå, i värsta fall kan hela tandkronan eller t.o.m. tänder med rot och allt. Om olyckan är framme, kontakta mig! Det gäller framför allt utslagna tänder – tiden utanför munnen är avgörande för om tanden kan räddas.

Ta med flisan!

Om en bit av en tand slås ut, försök hitta den och ta med den till mottagningen. Är biten tillräckligt stor kan den ofta klistras fast igen. Går inte det, ersätter vi den avslagna tanddelen med en tandfärgad plastfyllning. Om en större bit av tanden eller hela tandkronan gått förlorad, kan den ersättas med en plastfyllning eller med en delkrona av porslin.

Helt utslagen tand

Har du skadat en tand så illa att den lossnat helt – försök sätta tillbaka den. Om den är förorenad – skölj av den försiktigt i vanligt vatten. Undvik att beröra själva roten! Om det inte går att sätta tillbaka den, kan du istället lägga den i mjölk eller stoppa in tanden under tungan.

Det är inte alltid roligt när det är glatt. Men en utslagen tand är reparabel. Det finns en lösning på varje tandproblem. Snart ler du lika vackert igen!

Calle Hagman, tandläkare, Åsa


0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *