Estetisk-kosmetisk tandvård är dental Kleinkunst

Volvo introducerades i USA i mitten förra seklet med hjälp av effektiv film- och TV- reklam.

I en reklamsnutt framträdde en högst alldaglig men mycket nöjd amerikansk man, sittande på framskärmen på sin Volvo, sägande:

”När jag köpte den här Volvon lovade försäljaren att den skulle hålla i nio år. Det var för 13 år sedan”.

När du nått den aktningsvärda åldern av 50 år har ditt hjärta slagit en och en halv miljard slag, dina lungorna tagit 400 miljoner andetag – och hur många gånger du tuggat under ditt första halvsekel, det varierar förstås. Men att underkäken åkt upp och ner några miljoner gånger, det torde vara helt säkert.

Underhåll, ständigt underhåll

Hur länge grejer håller, hänger samman med hur de sköts och underhålls. Det gäller bilar, det gäller tänder. Även om man ärvt anlag för friska och leende tänder av sina föräldrar, måste man underhålla tänderna under livets gång. Hur gör man det? Med risk för tjatighet, upprepar jag mitt mantra: Genom daglig egenvård av tänderna plus återkommande kontroller hos tandläkare/tandsköterska.

Korrigera och individualisera

Men all tandvård handlar inte enbart om hållbarhet och livslängd. Allt fler patienter söker tandläkare för att korrigera snedställningar, missfärgningar, förslitningar och andra orsaker till att man inte är nöjd med sina tänder. Det är här den estetiskt utbildade och erfarne tandläkaren kommer in, tandläkaren som gör en ära i att korrigera utan att patientens individuella utseende går förlorat. Estetisk-kosmetisk tandvård är dental ”Kleinkunst”, förmågan att skapa ett friskt och vackert leende med så små ingrepp som möjligt.

 Demokratisk tandvård

Det är mot bakgrunden att varje individ är unik som jag som god demokrat ändå kan säga: ”Jag behandlar alla patienter olika!”

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

Foto: Holger Ellgaard via Wikimedia Commons.

1 svara
  1. Johne651
    Johne651 says:

    Really informative blog article.Really thank you! Want more. aecgcdkcedfd

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *