Att borsta tänderna i Indien

Borsta tänderna med Neem trädet
Foto:William George/www.freeimages.com

En bekant har just återvänt från en resa till Indien, till Den Gyllene Triangeln: New Delhi – Jaipur ”Den Rosa Staden” – Agra med Taj Mahal.

Indien är ett högriskområde för maginfektioner och min vän berättade att av resesällskapets 30 medlemmar drabbades runt 10 av turistmage i varierande omfattning. Själv klarade hans sig dock. Han undvek glass och andra bakteriefällor. Och han använde handsprit efter kontakt med misstänkta smittställen.

Borsta tänderna med Neem

Ett av Indiens många vackra och intressanta träd är Neem (Azadirachta indica) tillhörig mahognyfamiljen. Neem innehåller 130 olika kemiska föreningar. Neemträdets löv, grenar, bark, fröer och fröolja har sin givna plats i den Ayurvediska medicinen. Men det fantastiska trädet har ytterligare en nyttofunktion. Sedan årtusenden är neem ett av de träd vars kvistar har använts för tandpetning och ”tandborstning”. Att gnida eller borsta tänderna med barken från trädet påstås dessutom förhöja vitheten och försköna leendena. Min bekant såg dock alltför många exempel på tandlöshet, tandluckor, snedställda och missfärgade tänder för att förstå att enbart neemträdet är otillräckligt som indisk ”tandvårdsförsäkring”.

”Vatten är ett farligt gift, vilket omger Visby stift”

Falstaff Fakirs klassiska rim kan sägas gälla i Indien. Att dricka kranvatten kan framkalla magbesvär.Munsköljning och tandborstning sker lämpligen med buteljerat vatten som kan köpas för en spottstyver. Vitt vin eller champagne är andra alternativ. Ta med svenska munhygiensiska produkter på utlandsresan. Drick inte kranvatten. Det kan lätt bli ”Krankwasser”. Du som planerar en utlandsresa till länder där tandvården kan misstänkas vara undermålig – välkommen in på en förebyggande kontroll.

Calle Hagman, tandläkare, Åsa


0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *