Vår tandvård av idag är bättre än på Gustav Vasas tid

tandvård


tandvård

Vår nationaldag firas till minne av dagen då Gustav Vasa valdes till kung 1523 – Sverige blev då ett självständigt land – och till minne av 1809 års regeringsform. Båda händelserna inträffade på samma datum: 6 juni.

Man kan knappast säga att Gustav Vasa var ett föredöme vad gäller tandvård. Han led av svår tandröta orsakad av flitigt bruk av den tidens innedrog vid Europas hov, socker från Västindien. Kungens andedräkt måste ha varit förödande för omgivningen. Någon tandläkare värd namnet hade han inte till hjälp och rådgivning. Gustav Vasa är en av många historiska personer som inte finns avbildad med öppen mun.

Visst har Sverige blivit bättre! En leende Nationaldag önskas!

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

 

Fotolicens:Wikimedia Commons

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *