Förnöjsamhet är en dygd! Nja …

bild-calle-vpk

Man ser dem för sin inre blick, ”di gamle”, de som i slutet av 1800-talets Sverige försökte bromsa ungdomarnas allt högljuddare krav på bättre levnadsförhållanden, högre utbildning och levnadsstandard. Men ”Varen förnöjsamma!” eller ”Den som gapar efter mycket, mister ofta hela stycket” hade föga bromseffekt när det moderna Sverige växte fram.

Folkrörelserna, emigrationen till USA och andra länder, liksom framväxten av frikyrkor och fackföreningar gav unga människor hopp och inspiration till ett annat och bättre liv. Drygt ett sekel senare kan vi idag ta för givet det som den gången bara var drömmar och visioner. Som t.ex. hälso- och sjukvård, inklusive tandvård åt alla till ringa eller överkomliga kostnader.

Per-Albin och Ingvar

Nej, förnöjsamhet är sannerligen ingen dygd om man därmed menar att sopa sina egna högst legitima krav och önskningar under mattan. Folkhemmet, som Per Albin Hansson byggde och Ingvar Kamprad har inrett, håller visserligen på att bli omodernt, men står ännu på stadig grund; den gemensamma lojala skattefinansieringen. Det betyder att var och en som behöver tandvård kan få det.

Det du tänkt på under sommaren

Om det blir några dramatiska förändringar efter höstens val återstår att se. Hoppas bara det finns valfrihet i vården kvar. På tal om tandvård: Hoppas sommaren varit skön, att grillbiffarna varit möra och att munhälsan är bestående. Om inte, kontakta mig för att komplettera en borttappad plomb eller en förlorad tand. Under sommaren har du kanske även funderat på att ge dig själv en present i form av en ett friskare och vackrare leende. När du är mogen att göra slag i saken är du välkommen att höra av dig.

Var inte förnöjsam – förverkliga dina drömmar!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *