Professor Björn Klinge i TV: Borsta tänderna också för hjärtats skull!

Borsta tänderna

Att borsta tänderna och komplettera med något emellan tänderna som mellanrumsborstar, tandstickor eller tandtråd är inte enbart en fråga om munhygien. Ämnen från inflammationer och infektioner i en infekterad och eftersatt mun kan sprida sig till övriga kroppen. Ny forskning visar att dessa ämnen kan ha en direkt påverkan på inflammatoriska processer i hjärt-kärlsystemet; hjärtinfarkt, stroke och även demens.

Björn Klinge, professor och övertandläkare i parodontologi samt dekan vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola, förmedlade denna viktiga information i Nyhetsmorgon i TV4 den 29 juli i år.

– Sverige är ledande i världen på tandborstning, men sedan ett decennium har vi noterat att kurvan börja falla av. Det är främst bland ungdomar som det slarvas med tandborstning.

Viktigaste åtgärden

För att upprätthålla en god munhygien – och därmed minska riskera för kroppsliga följdsjukdomar – är den viktigaste åtgärden den man själv kan styra: tandborstning kompletterad med tandtråd så att man kommer åt matrester och plackbildning mellan tänderna.

Munnen en del av kroppen

TV4: s programledare frågade Björn Klinge varför man inte får informationen om sambandet munhälsa/allmän hälsa av sin tandläkare. Professorns svar blev något överraskande:

– Att munnen är en del av kroppen, det är välbekant i tandvården vid det här laget. Då är det sämre ställt inom sjukvården…

Björn Klinge hann också komma in på blödningar i munnen.

– Om tandköttsblödningar som orsakas av tandborstning inte försvinner efter en vecka, kontakta då tandvården.

Långvariga tandköttsblödningar eller andra tillstånd i munnen som inte ger med sig inom en vecka – kontakta mig. För åtgärd, eller bara för ett lugnande besked.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *