Marinen har slutat söka under ytan – jag fortsätter!

tandläkarbesök

Den marina underrättelseoperationen i Stockholms skärgård avblåstes i veckan som gick. Inte heller denna gång blev det ”napp” i form av foton eller andra indikationer på en främmande undervattensfarkost.

Av diplomatiska skäl vill varken regeringen eller marinen utpeka någon misstänkt. Då har jag det lättare när jag söker fiender under ytan.

Kända fiender

De fiender jag söker är välkända och lätta att namnge: Bakterier. Deras härjningar både i tänder och tandkött sätter sina spår. Inte så stora och tydliga till en början. Men alltefter som tiden går blir de fientliga angreppen allt tydligare.

Även ur ett par andra synpunkter har jag det lättare än marinen; jag vet var jag ska leta och jag har rätt utrustning. Jag behöver inte jaga runt utan kan koncentrera mig på de ställen dit motståndaren söker sig.

– Det fodras ett tränat öga och en säker hand för att se och kunna bedöma lämpliga insatser. Själv har jag tränat varje dag i många år till skillnad mot marinen som inte haft resurser att öva eller inköpa modern utrustning.

Gemensamt ansvar

Nå, händer det aldrig att tandläkare missar en begynnande infektion i en tand eller mellan två tänder som ligger tätt inpå varandra?

Man ska visserligen aldrig säga aldrig, men noggranna och regelbundna undersökningar av munnen (inklusive röntgengenomlysning) eliminerar risken att man missar en infektion.

Individen och tandläkaren har ett gemensamt ansvar att hålla munnen frisk och vacker; tandläkaren med sitt yrkeskunnande och sina instrument, individen med sin tandborste (gärna el-), fluortandkräm och tandpetare/tandtråd.

Det är också vars och ens ansvar att så långt som möjligt undvika frätande, fräsande, bubblande läskedrycker som gör tänderna fula.

Ett tandläkarbesök är en underrättelseoperationen i mini-format, ett uppfriskade dopp – ja ett rent nöje!

Välkomna ombord!

Calle Hagman, tandläkare

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *