Överväldigande majoritet av svenska patienter är nöjda med sina tandimplantat – tuggar bättre, mår bättre, ser bättre ut.

tandimplantat

Tandimplantat är en vinnare i längden. Det konstaterar Jan Derks, specialist i parodontologi, forskare och doktorand vid Institutionen för Odontologi, Sahlgrenska Akademin, Göteborg. Derks bygger sitt påstående på  närmare 4 000 patienter som fått svara på frågor om sina implantattänder. Hela 94 procent av de tillfrågade är nöjda med det estetiska utseendet och ingreppet generellt.

– Att över 90 procent av patienterna är nöjda sex år efter behandling är väldigt positivt, säger Jan Derks till Tandläkartidningen nr 11/2014. Han är försteförfattare till studien som publicerats internationellt i Clinical Oral Implants Research. De tillfrågade patienterna är hämtade ur Försäkringskassans register över personer som fått ersättning för implantat under år 2003.

Komplikationer

tandimplantat

Röntgenbild på tandimplantat från Astra-Tech. Denna svenska uppfinning använder den kroppsnära metallen titan. Tekniken möjliggör att fästa nya tänder med skruv direkt in i käken.

Tre av tio tillfrågade uppgav att de haft någon form av komplikation. Jan Derks tror att många enkla problem döljer sig i den statistiken.

– I fritext-svaren kunde vi se att det var en stor variation i vad patienterna menade med komplikation.  En rapporterad komplikation är inte alltid en komplikation,

Ökat självförtroende

Sju av tio implantatpatienter upplevde att de fått en bättre tuggförmåga efter ingreppet. Två tredjedelar upplevde att självförtroendet hade ökat och runt 85 procent menade att behandlingen var värd pengarna som den kostat. De skulle göra om behandlingen igen, om det skulle behövas. Drygt hälften gjorde ingreppet på initiativ av tandläkaren och något färre på eget initiativ.

Funderar du på implantat – ”egna fasta tänder” – är du välkommen att kontakta.

Calle Hagman, tandläkare, Åsa


0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *