Anders Falck slet hårt under många år – också på sina tänder

Calle-blogg-porträtt

När patienter efter avslutad behandling hör av sig till mig och beskriver hur leendet och livet har förbättrats, blir jag naturligtvis glad. Ibland dristar jag mig till att fråga patienten om hon eller han har lust att berätta om behandlingen och resultatet för en pensionerad skrivkarl, som jag känner. En fascinerande berättelse, eller hur?

Han byggde upp ett företag inom golvbranschen som han sedan sålde till en engelsk koncern.

– Företaget var mitt liv och även sedan jag sålt, var det svårt att inte bry sig. Jag begrep snart att jag måste klippa banden med mitt livsverk och mitt gamla arbetsliv. Min fru och jag flyttade till Österrike, medan två av döttrarna blev kvar i företaget i Sverige.

Reparationsåldern

Efter ett decennium utomlands återvände Anders Falck och hans fru till Sverige. Han har nu kommit upp i reparationsåldern. På listan över saker att åtgärda står även tänderna.

Ander Falck hade gnisslat tänder, dock så diskret att varken han själv eller hustrun hade fått sin nattsömn störd.

I början av 2014 träffar Anders Falck Calle Hagman för en första undersökning. Det visar sig då att så gott som samtliga tänder hade fått slitskador, blivit kortare samt att tandguld hade slitits bort.

– Vi beslöt att göra om hela munnen, sammanlagt 16 tänder i överkäken och 14 i underkäken. Men det var ingen radikal behandling. Calle Hagman ”återanvände” de tänder som fanns, slipade ner dem och satte på nya kronor. Tre gamla jacketkronor togs bort slipades till och fick nya kronor.

– Behandlingen gick i etapper. Under tiden hade jag tillfälliga tänder som gjorde att jag kunde visa mig bland folk.

Färdigbehandlad och nöjd

– Jag är jättenöjd och belåten. Calle Hagman är lätt på handen. Någon smärta kände jag egentligen aldrig under behandlingen; själva nedslipningen av tänderna skedde under lokalbedövning.

– Renoveringen av min mun har gjorts med stor finkänslighet. Trots den omfattande behandlingen har mitt utseende inte omvandlats, bara förbättrats.

– Endast mina närmaste har känt till behandlingen.

 

Anders leende – före och efter

 

slitskador på tänder

Slitskador på tänder

Slitskador på tänder

Slitskador på tänder

calle-underkäke-före

calle-underkäke-efter

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *